Accessibility icon

Završeni radovi na sanaciji crkve Sv. Marije Snježne u Maružinima i crkve Sv. Valentina u Kanfanaru

Objavljeno: 4. srpnja 2023. u kategoriji

Bogata sakralna baština Kanfanarštine od posebne je važnosti za vjernike, ali i brojne posjetitelje koji žele razgledati vrijednu ostavštinu u kanfanarskim crkvicama, kojih diljem općine ima na desetke.

Među najstarijim crkvicama Općine Kanfanar su i ona svetog Valentina u Kanfanaru te crkva Svete Marije Snježne kraj sela Maružini, koje su u prethodnom razdoblju sanirane čime se spriječila mogućnost njihova propadanja i oštećenja inventara kojeg čuvaju.

Naime, Općina Kanfanar osigurala je financijska sredstva za  kompletnu rekonstrukciju krova na crkvi Svetog Valentina te rekonstrukciju krovne konstrukcije na crkvici Svete Marije Snježne u blizini sela Maružini.

Rekonstrukcija krova crkve Svetog Valentina obuhvaćala je sanaciju drvene konstrukcije i pokrivanje novim crijepom te postavljanje novih oluka, a po završetku je tih radova uređena i vanjska fasada crkve. Zbog prokišnjavanja, prekrivanje krova i saniranje krovne konstrukcije bilo je nužno i na crkvi Svete Marije Snježne, što je također financirala Općina Kanfanar.

Obje ove crkvice značajan su dio kulture i povijesti Kanfanarštine. Crkva Svetog Valentina, koja se nalazi na istoimenom trgu u Kanfanaru, stara je preko 300 godina, a među najznačajnijim predmetima koji se u njoj čuvaju su i relikvije Svetog Valentina koje se ljube na svečev dan, kada se tamo održava misa.

Crkva Svete Marije Snježne još je i starija i ona datira u 12. stoljeće, a osim manjih ostataka fresaka koje su može vidjeti oko oltara, crkva je poznata i po pronađenim pleterima. Vjeruje se da je crkva izgrađena na mjestu starije crkve, a misa se ovdje slavi 5. kolovoza.

 

 

 

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital