Accessibility icon

Posjeti Kanfanar

Općina u samom srcu istarskog poluotoka

Općina Kanfanar nalazi se u samom srcu istarskog poluotoka, na mjestu gdje se spajaju zelena i plava Istra. Uz iznimno bogatstvo kulturno-povijesne baštine, prirodnih ljepota i tradicijskih običaja, seoski ugođaj u okruženju izvorne istarske, ruralne arhitekture ono je što uvijek iznova privlači goste Općine Kanfanar. Odmor i opuštanje u autentičnom istarskom ambijentu pružaju brojne kuće za odmor i apartmani, u svih 22 naselja Općine Kanfanar.

Blaga mediteranska klima omogućuje ugodan odmor tijekom cijele godine, a sadržaja ne nedostaje. Dok su zimski mjeseci rezervirani za lovni turizam, tijekom proljeća, ljeta i jeseni, prirodnu i kulturnu baštinu može se istraživati koristeći biciklističke i pješačke staze, a za željne adrenalina tu su i dva atraktivna penjališta za slobodno penjanje.

 

Bogatstvo kulturno-povijesne baštine

Za najljepše fotografije s odmora u Kanfanaru, svakako valja posjetiti i brojne objekte kulturno-povijesne baštine, a najstariji takvi lokaliteti datiraju još u doba prapovijesti (Romualdova pećina, tumul Maklavun, lokalitet Kašteljir…). Najposebniji među njima svakako je Dvigrad – ruševine srednjovjekovnog grada napuštenog u 17. stoljeću, čije je preostalo stanovništvo naselilo obližnji Kanfanar.  Ljubitelji sakralne umjetnosti istražiti mogu brojne crkvice, a na području općine nalazi se njih preko 30. U glavnoj, župnoj crkvi sv. Silvestra osim propovjedaonice koja je prenesena iz Dvigrada, nalazi se i jedina certificirana kopija Torinskog platna u Hrvatskoj.

Dašak „plave Istre“ može se doživjeti na području Limskog zaljeva, područja zaštićenog u kategorijama značajni krajobraz i posebni rezervat u moru. Limski zaljev poznat je po uzgajalištu školjki, a dagnje i kamenice glavni su specijaliteti ugostiteljskih objekata na obali Lima. Svojevrsni nastavak vijugavog Limskog zaljeva plodna je udolina Limska draga koja se proteže sve do samog središta Istre.

 

Jakovlja i brojne druge manifestacije

Osim po brojnim prirodnim i kulturnim atrakcijama, Općina Kanfanar poznata je i po manifestacijama, među kojima se ističe Jakovlja kao najveća pučka fešta općine. U bogatom kulturnom, gastronomskom, sportskom i sajmenom programu manifestacije, kao centralni dio izdvaja se jedinstvena smotra istarskih volova, boškarina. Upravo je smotra volova u Kanfanaru bila jedan od prvih apela za spas istarskog goveda, kao autohtone istarske pasmine goveda kojoj i danas prijeti izumiranje.

Nakon povorke ovih preko tone teških životinja, kreće izbor najljepših, najtežih i najposlušnijih boškarina, a posjetitelji mogu pratiti javno vaganje i uživati u prizorima oranja s volovima, na način kako se je to nekada radilo. Uz smotru volova, Jakovlja je poznata i po gastro showu Fužijada na kojemu se prezentiraju sva umijeća vezana uz fuže, tradicionalnu istarsku tjesteninu koju se u Istri uvijek objedovalo u svim važnijim prigodama i za blagdane. Upravo su boškarin i fuži ono po čemu je Općina Kanfanar postala poznata, što dodatno naglašava opredijeljenost prema očuvanju tradicije, običaja i kulture življenja u Istri.


Više informacija o Kanfanaru možete pronaći na službenim internet stranicama Turističke zajednice Općine Kanfanar
www.visitkanfanar.hr
Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital