Accessibility icon

Značaj i važnost općine Kanfanar

Općina Kanfanar smještena je u središnjem dijelu Istre, koji obilježavaju pretežito ravne obradive površine razvedene brojnim manjim vrtačama. Posebnost ovog prostora je Limska draga, koja se pruža kao duboki usjek od Pazinske jame iz smjera sjevera i prolazi sredinom općine, u dužini od cca 10 km, do Limskog zaljeva na njenom zapadnom rubu.

Limska draga i Vrh Lima povezuju općinski prostor s Jadranskim morem te općina Kanfanar predstavlja područje spoja priobalnog i turizma unutrašnjosti Istre.

Poseban značaj Kanfanarština ima kao prometno čvorište. Dugo je Kanfanar s odvojkom pruge za Rovinj bio važno željezničko čvorište, a nakon toga glavna stanica prema zapadnoj obali Istre. Smanjenjem značaja željezničkog prometa i jačanjem obalnog cestovnog prometa, Kanfanar ponovno zauzima ulogu glavnog prometnog čvorišta kroz izgradnju Istarskog ipsilona i činjenicu da se sva tri kraka istarske autoceste spajaju na ovom području.

Upravo je ta činjenica doprinijela da Kanfanar postane i važno gospodarsko središte u kojem danas uz tridesetak malih poduzeća i pedesetak obrta djeluje i više velikih poslovnih subjekata značajnih za istarsko i hrvatsko gospodarstvo.

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital