Accessibility icon

Za Park istarkog vola 400 000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja

Objavljeno: 23. lipnja 2020. u kategoriji

U ponedjeljak 22.6. pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Katica Mišković je tijekom posjete općine Kanfanar uručila općinskom načelniku Sandru Jurmanu 400.000,00 kuna vrijedan ugovor, kojim će ovo ministarstvo sufinancirati izgradnju Parka istarskog vola.

Uz poduzeće Kamen d.d. Pazin i Grad Rovinj-Rovigno, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije novi je partner Općini Kanfanar u realizaciji ovog vrijednog projekta, kojemu je cilj promocija i edukacija šire javnosti te domaćih i stranih posjetitelja o autohtonoj pasmini istarsko govedo, s naglaskom na istarskog vola kao najugroženije sastavnice ove zaštićene pasmine te jednim od najprepoznatljivijih simbola Istre i Kanfanara.

Radovi na uređenju Parka istarskog vola na prostoru kanfanarskog sajmišta su u tijeku, a najveći je dio građevinskih radova već gotov. Nakon zamjene betonskih stupova za vezivanje stoke onim kamenim, postavljanja ulazne biste i okolnog platoa te radova na sanaciji stare vage, preostaje postavljanje silueta koje će prikazivati rast istarskog goveda od faze teleta do vola, postavljanje i uređenje starinske sjenice („trtoje“) kao odmorišno-edukativne zone te stoga sijena i slame („kope“), postavljanje info ploča i pločica sa zanimljivostima o pasmini i Jakovlji, uređenje dječjeg kutka te završni estetski radovi tijekom kojih će se, između ostaloga, postaviti i izložba starih predmeta i alata koji su služili u radu s istarskim govedom, poput voza i pluga.

Otvorenje Parka istarskog vola planirano je za ovogodišnju, jubilarnu 30. Jakovlju, a bit će to prvi ovakav prostor tematski fokusiran na istarsko govedo i istarskog vola.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital