Accessibility icon

Uspomene sa Zimskog kampa u Slavoniji

Objavljeno: 15. siječnja 2015. u kategoriji

Od 05. do 10. siječnja trajao je treći šestodnevni zimski kamp za djecu osnovnoškolskog uzrasta u organizaciji Općine Kanfanar i DND Kanfanar, a u suradnji s prijateljskom Općinom Rešetari. Tijekom šestodnevnog boravka u Slavoniji grupa od 14-ero djece u pratnji voditelja bila je smještena u domu u Cerničkoj Šagovini, a imala je priliku upoznati brojne zanimljivosti ovoga kraja. Za organizaciju brojnih izleta i aktivnosti pobrinuli su se domaćini iz DND-a Rešetari. Djeca su posjetila Slavonski Brod gdje su imala priliku usavršili vještine klizanja na ledu nakon čega je uslijedio obilazak grada i znamenite Brodske Tvrđave. Posjetili su također cernički samostan s prekrasnim jaslicama i Spomen sobu 121. Brigade Hrvatske vojske koja je svojim izložbenim eksponatima oduševila naročito muški dio grupe. Djeca su također sudjelovala na etno radionici u prostorijama POU Nova Gradiška gdje su pod vodstvom lokalnih kreativaca izrađivala okvire od kukuruzovine, lutke od komušine i srca od papira koje su kao uspomenu ponijela sa sobom. 

 

Sadržajan je bio i izlet Požeškom kotlinom. Naši izletnici su najprije posjetili eko-etno selo Staru Kapelu, selo koje se pretvara u zanimljivu turističku destinaciju „selo – hotel“ poštujući tradicionalnu slavonsku arhitekturu, kulturne vrijednosti i običaje. Nakon toga obišli su Pleternicu i njihovu Suvremenu  knjižnicu gdje je goste iz Kanfanara pozdravila i gradonačelnica Antonija Jozić. U Požegi su naši kamperi posjetili samostan, katedralu, a na kraju i poznatu uljaru u kojoj su s oduševljenjem degustirali bučino ulje i sjemenke. Posljednjeg dana boravka u Slavoniji Kanfanarci su u domu ugostili domaćine zajedno s djecom koja su boravila u ljetnom kampu u Balama na veselo druženje uz sarmu, fritule, pjesmu i tamburaše.  I ova je „slavonska avantura“ bila ispunjena druženjem, zabavom, igrom, pjesmom i brojnim aktivnostima, a u Istru se cijela ekipa vratila prepuna dojmova uz želju da se ovakve aktivnosti i dalje organiziraju.  

 

Veliko hvala Općini Rešetari, DND Rešetari i Općini Cernik na gostoprimstvu uz stihove nastale u zimskom kampu, a čiji su autori mladi Kanfanarci: 

 

„Mi ćemo vas, dobri ljudi, u srcima nositi.

Uz kulen i njegovu seku rastanak će manje boljeti.

Doviđenja Rešetari, Cernik, Nova Gradiška.

Na moru vas i ovog ljeta čeka ekipa istarska!“

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital