Accessibility icon

Uspješno održana jubilarna Jakovlja uz otvorenje Parka istarskog vola

Objavljeno: 28. srpnja 2020. u kategoriji

Najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih pučkih fešta Istre, Jakovlja, održala se na kanfanarskom sajmištu u svom jubilarnom 30. izdanju, ove godine uz izmijenjen program prilagođen aktualnoj situaciji s korona virusom, ali uz brojne atrakcije kao što je novootvoren Park istarskog vola.

Trideseta Jakovlja održala se na mjestu odakle je sve krenulo 1991. godine, kada je na kanfanarskom sajmištu održana prva smotra istarskih volova, na inicijativu rođaka Ivana i Antona Medena iz Kanfanara. Danas je taj prostor postao Park istarskog vola, i bit će mjesto edukacije o ovoj ugroženoj i zaštićenoj pasmini. Uz razne atraktivne postave, poput starinske trtoje koja u Parku ima edukativno-odmorišnu funkciju, kopa sijena i slame te starih poljoprivrednih alata i predmeta, Park istarskog vola priču o boškarinu pričat će i kroz interaktivni LCD totem, pločice na kamenim stupovima za koje se veže stoku, a koje sada prenose zanimljive činjenice i podatke o Jakovlji  i Istarskom volu, te kroz siluete izrađene od kortena koje prikazuju rast istarskog goveda od faze teleta teškog 30 kg, do faze vola koji teži i preko tone, sve u prirodnim veličinama.

Sve od 15 sati popodne gosti su mogli uživati u šetnji sajmištem, kupnji domaćih i lokalnih proizvoda i suvenira, animaciji Istra Inspirita… a kako je Fužijada s ove fešte istarskog vola i fuži morala izostati, organizatori su u partnerstvu s tvornicom tjestenine „Klara M“ osigurali pakete fuži za posjetitelje.

Uz otvorenje Parka, održana je i tradicionalna smotra istarskih volova na kojoj su odabrani oni najljepši, najteži i najposlušniji. Iako je zbog epidemioloških mjera vezanih za održavanje manifestacija izostao dio smotre koji obuhvaća povorku s volovima kroz Kanfanar i demonstraciju oranja, ništa manje atraktivno nije bilo ni na kanfanarskom sajmištu gdje su se ove plemenite životinje predstavile u punoj ljepoti. Ipak, najljepši je samo jedan, a ta je titula ove godine pripala Sarožinu,vlasnika Maria Udovičića iz Gospodi, koji je slavio kao dvostruki dobitnik jer pobjedu je ponio i težine, s rekordnih 1 303 kilograma, čime je ovaj vol postao najteži vol u svih 30 godina kanfanarske smotre. Najposlušnijim volom proglašen je Boškarin, vlasnika Maria Gašparinija iz Fabci.

U znak jubilarne Jakovlje, ali i zahvalnosti uzgajivačima istarskih volova zbog čijeg entuzijazma i upornosti ova pasmina još živi, posjetiteljima je podijeljena i slavlječnika torta s motovima Parka i Jakovlje. Zabavni program manifestacije nastavio se uz koncert klape Valdibora.

Posebne zahvale organizatori upućuju i brojnim sponzorima koji su podržali Jakovlju:

 

GLAVNI SPONZORI:  Erste&Steiermärkische Bank d.d., Gajanakop d.o.o., Kamen d.d. Pazin

SPONZORI: Apios d.o.o., Hiža d.o.o., Istarske ceste d.o.o., Via Ing d.o.o., Klara M d.o.o., Odvjetnički ured Aleksandar Puh, Cesta d.o.o. Pula, Esel d.o.o., Flacius et filli d.o.o., obrt Eni Mar, Fit inženjering d.o.o., obrt za zemljane radove Mladen Boljunčić, Tim Wats d.o.o.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital