Accessibility icon

U subotu susret istarskih kantadura u Baratu

Objavljeno: 8. rujna 2022. u kategoriji

Tradicionalni susret istarskih narodnih pjevača, manifestacija „Zakantajmo istrijanske kante“, održat će se u subotu 10. rujna u Baratu s početkom u 19 sati, nakon dvije godine pauze uzrokovane korona-krizom.

Ovaj će susret okupiti na desetke kantadura koji će podno crkve svetog Petra u Okovima predstaviti istarske kante, odnosno prezentirati dvoglasje tijesnih intervala kao stil folklorne glazbe koji je zbog svojih specifičnosti i vrijednosti za kulturu, povijest i tradiciju ovoga područja zaštićen i u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalna baština, a o njegovu značaju najbolje govori činjenica da se od 2010. godine nalazi i na UNESCO-vom reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Susreti kantadura počeli su se održavati 1996. godine na inicijatvu pok. Renata Pernića. U svojim su počecima susret se održavao u Klarićima i jednu godinu u Orbanićima, dok se u Baratu kontinuirano održava već 17. godinu. Po završetku susreta, za sve će sudionike biti organizirati i tradicionalni domjenak i druženje uz pjesmu i ples. U slučaju kiše, program susreta će se održati u društvenom domu u Baratu.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital