Accessibility icon

U petak i subotu Jakovlja – fešta istarskog vola i fuži

Objavljeno: 24. srpnja 2018. u kategoriji

 

U uredu turističke zajednice Općine Kanfanar danas je najavljena Jakovlja – najveća kanfanarska fešta koja će se održati u petak 27. i subotu 28.7. 

 

Kao općina istarskog vola i fuži, kanfanarska Jakovlja i ove će godine kao glavne atrakcije bogatog programa ponuditi gastro show Fužijadu u petak i jedinstvenu smotru istarskih volova u subotu.

 

Istaknuvši činjenicu da se je Jakovlja još od svojih početaka izdvajala među feštama u Istri upravo zbog potenciranja sadržaja koji doprinose očuvanju tradicije i njegovanju istarskih običaja, načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman pozvao je na dvodnevnu feštu koja će i ove godine obilovati kulturnim, sportskim, zabavnim i gastronomskim sadržajima. 

 

Program Jakovlje započet će u petak u 18:30 u galeriji Malenica zajedničkom izložbom autora čije su fotografije s motivima Kanfanara i Kanfanarštine odabrane putem fotografskog natječaja, a već u 19 sati počet će i gastro show Fužijada kojega je predstavila Klara Marić. Osim u fužima s različitim umacima, posjetitelji će na Fužijadi moći i navijati za jednu od natjecateljskih ekipa koje će nastojati pripremiti „najbolji pijat fuži“, a ove će se godine natjecati ekipe kanfanarske osnovne škole, vrtića, DVD-a Kanfanar te jedinstvenog upravnog odjela Općine Kanfanar. Već tradicionalno, u Fužijadi će sudjelovati i štićenici Down syndrom centra iz Pule, a ove godine ponudu će obogatiti u udruga umirovljenika Općine Kanfanar s istarskim fritulama.

 

O programu smotre istarskih volova govorila je Ivana Maružin te najavila dolazak 23 vola s područja cijele Istre, od kojih će njih 17 biti u konkurenciji za osvajanje titule najljepšeg, najtežeg i najposlušnije vola. Smotra počinje u subotu u 18 sati na sajmištu (Pinkolica), nakon čega se kreće u povorku kroz Kanfanar, sve do javne vage i vale u kojoj će se demonstrirati oranje s volovima. Ova jedinstvena smotra istarskih volova u Kanfanar dovodi gotovo cijelu populaciju volova iz Istre, s obzirom da se procjenjuje da ih je preostalo tek 30-ak.

 

Predsjednica organizacijskog odbora Jakovlje, Sandra Orbanić, pored Fužijade i smotre volova najavila je i ostale sadržaje iz programa, poput izložbe u galeriji Malenica, rekreativne biciklijade u subotu, prodajne izložbe istarskih suvenira te koncerte Maura Staraja i La Bande u petak, odnosno grupe Vigor i Nene Belana u subotu.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital