Nakon uspješna prva dva izdanja manifestacije posvećene uživanju u najpoznatijoj školjki Limskoga kanala, kamenici (lokalni naziv: oštriga), slijedi i njezino treće izdanje koje će se održati u nedjelju 23. ožujka (zbog najave kiše za prvotno planirani datum 16.3. novi je datum održavanja manifestacije 23.3. od 11 do 16 sati).
Kako su oštrige upravo u ovom periodu (oko blagdana svetoga Josipa) najpunije i najukusnije, i sama se manifestacija organizira u to vrijeme, a ona će i ove godine gostima ponuditi oštrige na različite načine – od svježih sirovih oštriga koje će se otvarati na rivi, do različitih jela na bazi oštriga koja će se nuditi u restoranima „Viking“ i „Fjord“.
Program na rivi Limskoga kanala počet će u 11 sati i trajati do 16 sati, a u tom periodu goste očekuje niz sadržaja i zanimljive ponude. Osim svježih oštriga, na rivi će se moći uživati i u rižotu s oštrigama i školjkama iz Lima, a bit će tu i bogata ponuda istarskih vina i pjenušaca, koji se idealno sljubljuju s oštrigama. Za slatke zalogaje pobrinut će se restoran „Viking“ koji će na rivi nuditi istarske kolače, a bit će tu i drugi lokalni OPG-ovi i proizvođači. Cijeli će program biti praćen i živom glazbom, a goste očekuju i panoramske vožnje brodom po zaljevu tijekom kojih će se moći pogledati i uzgajalište školjki u ovom zaljevu, zaštićenom i kao poseban rezervat u moru.
Novost ovogodišnjeg programa bit će i vođene degustacije oštriga koje će se provoditi u sklopu projekta MARINET (Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije, Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027.), a koje će voditi dr. sc. Nada Vahčić, umirovljena redovita profesorica u trajnom izboru Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom vođenih degustacija moći će se besplatno kušati dvije kamenice te naučit procjenjivati njihovu kvalitetu. Radionice će trajati pola sata, prva na redu je u 10 sati, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem sljedeće poveznice: https://forms.gle/fTPPDYe4zF2ah4Lc8
Za one koji oštrige žele kušati u drugim jelima, prilika za to bit će u restoranima „Viking“ i „Fjord“ koji će toga dana pripremati posebna jela na bazi oštriga uz promotivne cijene. Zbog očekivanog velikog interesa, poželjne su prethodne rezervacije mjesta u restoranima.
Svojim će sadržajem program manifestacije prilagođen biti i najmlađim posjetiteljima, za koje će se od 12 do 14 sati odvijati „OysterArt“ radionica, odnosno radionica oslikavanja školjki oštriga pod vodstvom likovnog pedagoga Tonija Žufića i uz potporu Društva Naša djeca Kanfanar. Također, svoj će štand s ponudom tematskih kolačića u obliku školjki imati i Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj-Rovigno. Za kolače, koje će izraditi učenici ove škole, gosti će moći davati dobrovoljne priloge koji se skupljaju za troškove organizacije maturalne zabave učenika. Suradnja je uspostavljena i s Talijanskom srednjom školom iz Rovinja koja će skupljati donacije za kreativne platnene torbe, oslikane ilustracijama zaštićenih morskih organizama, što je rad tamošnje učenice.
Organizatori manifestacije su Općina Kanfanar i Turistička zajednica Općine Kanfanar, uz podršku uzgajališta školjki Istrida d.o.o., restorana „Viking“ i „Fjord“ te Istarske županije.