Accessibility icon

U nedjelju 23. ožujka slijedi treće izdanje Dana limskih oštriga

Objavljeno: 14. ožujka 2025. u kategoriji

Nakon uspješna prva dva izdanja manifestacije posvećene uživanju u najpoznatijoj školjki Limskoga kanala, kamenici (lokalni naziv: oštriga), slijedi i njezino treće izdanje koje će se održati u nedjelju 23. ožujka (zbog najave kiše za prvotno planirani datum 16.3. novi je datum održavanja manifestacije 23.3. od 11 do 16 sati).

Kako su oštrige upravo u ovom periodu (oko blagdana svetoga Josipa) najpunije i najukusnije, i sama se manifestacija organizira u to vrijeme, a ona će i ove godine gostima ponuditi oštrige na različite načine – od svježih sirovih oštriga koje će se otvarati na rivi, do različitih jela na bazi oštriga koja će se nuditi u restoranima „Viking“ i „Fjord“.

Program na rivi Limskoga kanala počet će u 11 sati i trajati do 16 sati, a u tom periodu goste očekuje niz sadržaja i zanimljive ponude. Osim svježih oštriga, na rivi će se moći uživati i u rižotu s oštrigama i školjkama iz Lima, a bit će tu i bogata ponuda istarskih vina i pjenušaca, koji se idealno sljubljuju s oštrigama. Za slatke zalogaje pobrinut će se restoran „Viking“ koji će na rivi nuditi istarske kolače, a bit će tu i drugi lokalni OPG-ovi i proizvođači. Cijeli će program biti praćen i živom glazbom, a goste očekuju i panoramske vožnje brodom po zaljevu tijekom kojih će se moći pogledati i uzgajalište školjki u ovom zaljevu, zaštićenom i kao poseban rezervat u moru.

Novost ovogodišnjeg programa bit će i vođene degustacije oštriga koje će se provoditi u sklopu projekta MARINET (Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije, Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027.), a koje će voditi dr. sc. Nada Vahčić, umirovljena redovita profesorica u trajnom izboru Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom vođenih degustacija moći će se besplatno kušati dvije kamenice te naučit procjenjivati njihovu kvalitetu. Radionice će trajati pola sata, prva na redu je u 10 sati, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem sljedeće poveznice: https://forms.gle/fTPPDYe4zF2ah4Lc8

Za one koji oštrige žele kušati u drugim jelima, prilika za to bit će u restoranima „Viking“ i „Fjord“ koji će toga dana pripremati posebna jela na bazi oštriga uz promotivne cijene. Zbog očekivanog velikog interesa, poželjne su prethodne rezervacije mjesta u restoranima.

Svojim će sadržajem program manifestacije prilagođen biti i najmlađim posjetiteljima, za koje će se od 12 do 14 sati odvijati „OysterArt“ radionica, odnosno radionica oslikavanja školjki oštriga pod vodstvom likovnog pedagoga Tonija Žufića i uz potporu Društva Naša djeca Kanfanar. Također, svoj će štand s ponudom tematskih kolačića u obliku školjki imati i Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj-Rovigno. Za kolače, koje će izraditi učenici ove škole, gosti će moći davati dobrovoljne priloge koji se skupljaju za troškove organizacije maturalne zabave učenika. Suradnja je uspostavljena i s Talijanskom srednjom školom iz Rovinja koja će skupljati donacije za kreativne platnene torbe, oslikane ilustracijama zaštićenih morskih organizama, što je rad tamošnje učenice.

Organizatori manifestacije su Općina Kanfanar i Turistička zajednica Općine Kanfanar, uz podršku uzgajališta školjki Istrida d.o.o., restorana „Viking“ i „Fjord“ te Istarske županije.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital
Pregled privatnosti

Koristimo kolačiće kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo korištenja web stranica. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u korisnikovu pregledniku. Većina kolačića sadrži jedinstveni identifikator koji se naziva ID kolačića: niz znakova koje web-lokacije i poslužitelji povezuju s preglednikom u kojem je pohranjen kolačić. To web-lokacijama i poslužiteljima omogućuje da razlikuju preglednik od drugih preglednika koji pohranjuju različite kolačiće te da pomoću jedinstvenog ID-a kolačića prepoznaju pojedinačne preglednike.

Ako imate korisnički račun na ovim web stranicama prilikom prijave postavit ćemo privremeni kolačić kako bi znali da li vaš internet preglednik prihvaća kolačiće. Taj kolačić ne sadrži osobne podatke i nestaje čim zatvorite preglednik.

Kada se prijavite s korisničkim računom postavit ćemo nekoliko kolačića kako bi u njima sačuvali informaciju o vašoj prijavi i vaše postavke prikaza. Ovi kolačići traju dva dana, a postavke prikaza traju jednu godinu. Ako izaberete „Zapamti me“, kolačić s informacijom o vašoj prijavi trajat će dva tjedna. Prilikom odjave kolačić s informacijom o vašoj prijavi se briše.

Više o pravilima privatnosti