Accessibility icon

U Kanfanaru postavljen spremnik za besplatno odlaganje jestivog ulja

Objavljeno: 22. prosinca 2020. u kategoriji

S ciljem kvalitetnijeg i lakšeg zbrinjavanja otpada, u Kanfanaru je postavljen spremnik za sakupljanje otpadnih jestivih ulja, u kojeg će građani moći potpuno besplatno zbrinuti ulje koje je korišteno za kuhanje.
Ulje iz friteze, ribljih konzervi, i sl. građani će moći zbrinuti tako da ulje najprije sakupe u vlastitu plastičnu bocu koju tek onda ubacuju u spremnik za sakupljanje.
Spremnik je postavljen na parkiralištu “Vala” kod Trga Marka Zeljka u Kanfanaru.
Pravilnim odlaganjem jestivih ulja rasterećuje se kanalizacija, kao i instalacije i cjevovodi u domaćinstvu, a prikupljeno otpadno jestivo ulje za kuhanje održiva je sirovina za proizvodnju BioDiesela i tako pridonosi smanjenju emisije CO2.
Dopušteno je odlagati korišteno ulje za kuhanje te pokvareno ulje kojem je istekao rok trajanja, dok, s druge strane, nije dopušteno odlagati motorno ulje, otpadno ulje i maziva, majonezu, umake i maslac, mast i sl. te ostale tekućine, otpad i kemikalije.
Ova je inicijativa realizirana suradnjom Općine Kanfanar i tvrtke Bio-goriva d.o.o. koja djeluje još od 2008. godine, a čija je osnovna djelatnost sakupljanje otpadnih jestivih ulja za koju posjeduju i ISCC Certifikat.

    

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital