Accessibility icon

Susret istrijanskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante”

Objavljeno: 8. rujna 2017. u kategoriji

 

U subotu 9. rujna s početkom u 19 sati podno crkve svetog Petra u Okovima u Baratu (Općina Kanfanar) održat će se 21. po redu susret istrijanskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante“. Na desetke istarskih kantadura i ove će godine pokazati svu ljepotu i posebnosti „pjevanja na tanko i debelo“, odnosno dvoglasja tijesnih intervala koje je kao kulturno dobro zaštićeno u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine. 

 

Važnost se ovog susreta posebno očituje u činjenici što je riječ o jedinoj manifestaciji koja je posvećena isključivo istarskom tradicijskom pjevanju, koje je u okviru istarskog folklora područje sa najmanje aktivnih izvođača. Stoga je ova ove manifestacija i usmjerena na promociju i očuvanje ovog segmenta kulturno-tradicijske baštine Istre. Na susretu će nastupiti šeszdesetak kantadura.

 

Organizatori susreta su Općina Kanfanar i Danijele Pernić, čiji je otac Renato Pernić 1996. godine i inicirao pokretanje ove manifestacije s ciljem osvješćivanja javnosti o ugroženosti ovog segmenta istarske tradicije i poticaja na očuvanje istog. Program će voditi Davor Ban, zaljubljenik u istarsku narodnu baštinu i jedan od inicijatora da Barat preuzme domačinstvo ove manifestacije prije 14. godina.

 

Nakon programa, uslijedit će tradicionalni domjenak i nastavak pjesme i plesa do dugo u noć. U slučaju kiše, susret će se održati u domu u Baratu u blizini crkve.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital