Accessibility icon

Proslava 30. Jakovlje uz smotru istarskih volova i otvorenje Parka istarskog vola

Objavljeno: 22. srpnja 2020. u kategoriji

Najveća fešta Kanfanarštine, Jakovlja, ove će se godine u svom jubilarnom 30. izdanju održati u subotu 25. srpnja na prostoru kanfanarskog sajmišta.

Uvažavajući sve epidemiološke mjere te uvjete i preporuke stožera civilne zaštite o organizaciji događanja, program Jakovlje sadržajno je i organizacijski prilagođen aktualnim okolnostima te će se sva događanja realizirati u subotu, s glavnim programom u 18 sati kada će se održati tradicionalni izbor najljepših, najtežih i najposlušnijih istarskih volova, a ovaj će vrijedan jubilej na poseban način biti obilježen i otvorenjem Parka istarskog vola, kao prvog tematski uređenog prostora konceptualno osmišljenog na način da posjetiteljima kroz interaktivne sadržaje, info zone, siluete istarskog goveda u prirodnim veličinama i brojne druge zanimljivosti vezane uz Jakovlju, istarskog vola i ambijent ruralne Istre istakne važnost očuvanja ove pasmine, koja je visoko ugrožena i zaštićena. Park istarskog vola projekt je kojemu je cilj bio urediti prostor kanfanarskog sajmišta koje je od davnina imalo važnu ulogu stanovništvu šireg područja Kanfanarštine, kao što ima i danas tijekom smotri istarskih volova. Želeći priču o istarskom volu prezentirati tijekom cijele godine i svim zainteresiranima omogućiti da nauče sve o ovoj vrijednoj pasmini, nakon izrade idejnog i glavnog rješenja, uslijedili su i radovi na uređenju ovog prostora koji će sada postati reprezentativni centar edukacije o istarskom volu, kako domaćim posjetiteljima, tako i turistima, s obzirom da su svi informativni sadržaji u Parku četverojezični. Doživljaj Istre nekada pružit će i starinske kope i trtoja, koja će u Parku istarskog vola poslužiti i kao informativno-edukativno zona, a projekt su kao važan prepoznali i financijski podržali brojni partneri, među kojima se ističu: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Istarska županija, Kamen d.d. Pazin, Grad Rovinj-Rovigno, Agencija za ruralni razvoj Istre i Savez uzgajivača istarskog goveda.

Smotra istarskih volova bit će otvorena od 15 sati, a posjetitelje će do glavnog dijela u 18 sati očekivati i animacijski sadržaji te lokalni proizvođači s domaćim proizvodima. Nakon proglašenja pobjedničkih volova u sve tri kategorije (ljepota, težina i poslušnost) i službenog otvorenja Parka istarskog vola, jubilarna Jakovlja obilježit će se i podjelom slavljeničke torte posjetiteljima te glazbenim programom uz klapu Valdibora.

 

S obzirom na situaciju, posjetitelje se obavještava da će sav program biti organiziran prema preporukama i odlukama stožera civilne zaštite, uz pojačanu brigu o higijenskim i sanitarnim uvjetima te osiguranje osoblja koje će paziti na dovoljno distanciranje među posjetiteljima i ponašanje u skladu s okolnostima.

 

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital