Accessibility icon

Proglašeni rezultati ocjenjivanja ulja za 5. Smotru mladog maslinovog ulja Kanfanarštine

Objavljeno: 4. prosinca 2020. u kategoriji

Nakon provedenih analiza i ocjenjivanja kvalitete mladih maslinovih ulja Kanfanarštine, što Općina Kanfanar i Turistička zajednica Općine Kanfanar 5. godinu za redom organiziraju za maslinare čije se masline nalaze na području općine, objavljeni su rezultati analiza i proglašeni najuspješniji maslinari u 2020. godini.

Prvo mjesto za svoje je ulje osvojio Dragutin Sošić iz Kanfanara, drugo mjesto Kristijan Burić iz Barata, a treće mjesto Mladen Putina iz Šorići, kojima je općinski načelnik Sandro Jurman uz rezultate analiza uručio i pripadajuće plakete, čestitavši na postignutim rezultatima i izrazivši želje da i nadalje nastave s dobrim radom i postizanju čim boljih uspjeha u kvaliteti svojih maslinovih ulja. Zlatne medalje još su osvojili i Viliam Gašparini, Rino Jelenić i Alex Sošić.

Rezultati kemijskih i senzornih (organoleptičkih) analiza pokazali su da od ukupno 35 uzorka maslinovih ulja pristiglih na ocjenjivanje, njih čak 32 ulazi u kategoriju ‘ekstra djevičanskih maslinovih ulja’, dok su 3 ulja u kategoriji djevičanskih maslinovih ulja.

Među ekstra djevičanskim uljima, njih 6 po osvojenim bodovima dobiva zlatnu medalju, 10 srebrnu i 7 brončanu, dok ih je 9 ekstra djevičanskih bez medalje, a poredak je utvrđen po provedenoj kemijskoj analizi za koju je bio zadužen Zavod za javno zdravstvo istarske županije te organoleptici, koju je vodio agronom Edi Družetić.

Ocjenjivanje je provedeno za 5. Smotru mladog maslinovog ulja Kanfanarštine koja se zbog epidemiološke situacije ove godine ne može održati u uobičajenom obliku, ali će svim maslinarima koji su svoja ulja dostavili na analize rezultati istih biti dostavljenim poštanskim putem, a rezultati analiza i komentari za ovogodišnja ulja bit će predstavljeni i javno, putem prezentacije na internet stranicama Općine Kanfanar i Turističke zajednice Općine Kanfanar, te na društvenim mrežama.

Smotru mladog maslinovog ulja Kanfanarštine i ove je godine podržala Istarska županija – Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, a ocjenjivanja se već petu godinu za redom provode s ciljem poticanja maslinarstva i poljoprivrede na području Općine Kanfanar te kontinuiranog praćenja kvalitete kanfanarskih maslinovih ulja.

 

PREZENTACIJA – Mlado maslinovo ulje Kanfanarštine u 2020. godini

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital