Accessibility icon

Predstavljen uređaj za obradu otpadnih voda

Objavljeno: 23. ožujka 2009. u kategoriji

U povodu predstojećeg Svjetskog dana voda jučer je kanfanarskim vijećnicima i uzvanicima predstavljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda industrijske zone, na koji će se po dovršetku kanalizacije priključiti i Kanfanar te okolna naselja.
Načelnik Anton Modesto je tom prigodom rekao da je u izgradnju pročistača, koji se odlikuje najnovijom membranskom tehnologijom (MBR), uloženo deset milijuna kuna. Može pročistiti otpadne vode za pet tisuća stanovnika, a ima i priključak za prihvat vode iz septičkih jama za tri tisuće stanovnika. Modesto je naglasio da su time ispunjeni visoki zahtjevi zaštite okoliša koje je Općina propisala svojom planskom dokumentacijom.

Župan Ivan Jakovčić rekao je da je Kanfanar izgradnjom novog sustava za pročišćavanje vode pomirio ruralni i industrijski razvoj. Dodao je da ovakvi ekološki projekti ni u recesijskim vremenima nemaju alternative pa Istra priprema još 25 sličnih, za koje se osigurava novac uz sudjelovanje Hrvatskih voda.

Branko Jurjević, direktor riječke tvrtke Almes, proizvođača ove opreme, pojasnio je da je riječ o zadnjoj generaciji bioloških pročistača, koji pružaju velike mogućnosti. Po riječima tehničkog direktora Almesa Deana Rumore, membranskom separacijom dobiva se pročišćena voda treće i četvrte kategorije, koja preko kaskada obogaćena kisikom završava u akumulacijskom jezeru te se može ponovno koristiti kao tehnološka. Prerađeni biološki mulj može se pak upotrebljavati kao gnojivo u poljoprivredi.
Cijeli je uređaj automatiziran, tako da može raditi bez nadzora. Automatika sama regulira proces razgradnje. Pogodnosti su mu da radi bez obzira koliki mu je dotok vode, što je značajno za sadašnju fazu, na koju su priključene samo tvornice u industrijskoj zoni. Može se nadograđivati bez proširenja izgrađenih objekata, tako da će se na njega moći priključiti i dodatni korisnici.
Prvi pročistač s MBR tehnologijom ugrađen je u kampu Park Umag. Sljedeći je postavljen na rovinjskom Crvenom otoku, a potom u Kanfanaru, Lovreču i Oprtlju. Posljednji su ugrađeni u Gračišću i na rovinjskom deponiju Lokva Vidotto.

 

A. POKRAJAC – preuzeto iz Glasa Istre

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital