Accessibility icon

Otvorena Zavičajna zbirka “Kanfanar i Kanfanarština”

Objavljeno: 29. rujna 2021. u kategoriji

Sinoć je u kanfanarskoj Galeriji Malenica otvorena Zavičajna zbirka “Kanfanar i Kanfanarština” sa stalnim postavom.

Ovo je vrlo vrijedan povijesni i kulturni projekt koji je realiziran zajedničkim djelovanjem Udruge Dvegrajci, Općine Kanfanar, TZ Općine Kanfanar i Arheološkog muzeja Istre.

Prigodnim rječima okupljenima na ovoj svečanosti obratili su se kanfanarski načelnik Sandro Jurman, predsjednik Udruge Dvegrajci Marko Jelenić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i  zaljubljenik u kanfanarsku povijest Anton Meden, a Zbirku je službeno otvorila Maria-Gracia Baćac koja je značajno potpomogla realizaciju ovog projkta.

Materijal koji je izložen sastoji se djelom iz istraživanja Antona Medena koji je popisan i katalogiziran od strane Arheološkog muzeja Istre, djelom posuđenim iz fundusa Arheološkog muzeja Istre, a djelom poklonjenim iz privatnih zbirki.

Artefakti koji su izloženi u Galeriji Malenica potječu s čitavog područja Općine Kanfanar, koje obiluje arheološkim nalazištima. Vremenski okvir izložaka kreće se od razdoblja mezolitika (starijeg kamenog doba) pa sve do renesanse (16. st.).

Baneri i plakati vremenski prate izložene eksponate i pričaju priču o najvažnijim arheološkim i povijesnim lokalitetima na području Općine Kanfanar, s posebanim naglaskom na prezentaciju istraživanja u Romualdovoj pećini, Tumul Maklavun, antičko razdoblje te Dvigrad.

U Galeriji Malenica izložen je u sedam vitrina velik broj mikrolita s lokaliteta Kožnjak, keramika i zdjelica iz razdoblja neolitika s lokaliteta Limska gradina, brončanodobne i željeznodobne različito ukrašene ručke i tipični ukrasi s lokaliteta Gradina ispod sv. Jakova, Limska gradina i sv. Martin, keramika s lokaliteta Pećinovac, dva prapovijesna žrvnja, komadi amfora i rimski novčići, dva žrvnja te jedna zavjetna ara. Iz srednjeg vijeka tu je keramika iz Parentina i Dvigrada te srednjovjekovne i ranonovovjekovne keramičke zdjele te vrčevi iz Dvigrada. Izloženi su i kameni ulomci iz Dvigradske crkve sv. Sofije te ulomak gredice oltarne pregrade iz iste crkve s ukrasom pletera te novčići i medaljice iz mletačkog razdoblja.

Mapa Apostola Basilisca koja prikazuje Dvigrad, a koja je nastala početkom 1722. najstariji je detaljni prikaz Dvigrada, a njena uvećana reprodukcija prekriva jedan od zidova Galerije.

Ova Zavičajna zbirka sigurno će biti jedan vrijedan sadržaj kako za stanovnike Kanfanarštine, tako i za turiste i posjetitelje Kanfanara.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital