Accessibility icon

Općini Kanfanar nagrada za obuku neplivača HSŠR

Objavljeno: 20. listopada 2014. u kategoriji

Hrvatski savez športske rekreacije „Šport za sve“ nagradio je Općinu Kanfanar Plaketom za obuku neplivača u Hrvatskoj na 13. Hrvatskom savjetovanju o obuci neplivača, koje je održano prošlog vikenda u Orahovici. Ovo je vrijedna nagrada koju Savez dodjeljuje svake dvije godine najviše desetorici laurata za doprinos u obuci neplivača. 

 

Općina Kanfanar dobila je nagradu za projekt Škole plivanja, koju od 2007. godine gotovo u potpunosti financira i na taj način omogućuje djeci predškolske i školske dobi učenje i usavršavanje tehnike plivanja. Školu plivanja za djecu iz Općine Kanfanar organizira Društvo za sportsku rekreaciju Rovinj na čelu sa profesorom Aldom Kreljom, a suorganizator je i Dječji vrtić Neven na čelu sa ravnateljicom Sandrom Orbanić.

 

Počeci škole za obuku neplivača u općini  Kanfanar sežu još prije 40 godina. Škola za obuku neplivača bila je organizirana davne  1975. i trajala do 1997.godine. Započela je dolaskom na rad u OŠ Kanfanar mladog prof. Alda Krelje koji je ustanovio da više od 90% učenika ne zna plivati, a prekinula se njegovim odlaskom na rad u Rovinj. Krenulo se tako kontinuirano svakog ljeta u AC Polari na obuku plivanja. Bila je to svojevrsna kolonija gdje su djeca spavala pod šatorima u trajanju od 7 dana i provodila obuku plivanja ujutro i popodne. OŠ Kanfanar je bila 1977. dobitnik republičke nagrade za obuku neplivača.

 

Školu plivanja ponovno 2007. godine pokreće profesor Aldo Krelja preko Društva sportske rekreacije Rovinj, ovaj puta uz financiranje i praćenje od strane Općine Kanfanar. Škola plivanja traje deset dana, svakodnevno od 8 do 12 sati na bazenima TN Villas Rubin u Rovinju. Prvi dan  stručnjaci, kineziolozi provjeravaju dječja  znanja  plivanja  i formiraju grupe prema pokazanom znanju. Donosi se plan i program obuke plivanja prema kojem slijede  desetodnevne  aktivnosti s djecom početnicima sa vježbama navikavanja na vodu i početnog plivanja a sa djecom plivačima usavršavanje plivačkih tehnika. Djece u prosjeku ima svake godine oko 50 podijeljenih u 5 grupa, od vrtićke djece trogodišnjaka i  četverogodišnjaka, do školske djece 7 i  8 razreda.  Općina Kanfanar snosi troškove prijevoza, te priznanja i medalja za sve polaznike.

 

U zadnjih osam godina s djecom su na obuci plivanja, pored voditelja Alda Krelje  i Sandre Orbanić, još radili profesori kineziolozi Sanja  Cvitić (8  god.) i Mate Kukuruzović ( 8 god.), Bojan Laginja (3 god.), Marin Ivanić (2 god.), Samuel Benussi ( 2.god,), Emil Nimčević (3 god.), Marin Poropata (3.god.) i odgajateljica Alenka Modrušan (5 god.).  

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital