Accessibility icon

Općina Kanfanar – prijatelj djece

Objavljeno: 23. studenoga 2016. u kategoriji

 

U sklopu godišnjeg savjetovanja Gradova i općina prijatelja djece održanog u Zagrebu 22. studenog 2016. godine općini Kanfanar dodijeljen je status Općine – prijatelja djece, čime je općina Kanfanar postala prva općina u Istarskoj županiji s ovom prestižnom titulom. Kruna je to višegodišnjeg promišljanja i djelovanja usmjerenog na podizanje razine kvalitete života djece i mladih u Općini. 

 

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa pokrenuta od strane UNICEF-a 1996. godine s ciljem stvaranja lokalnih zajednica po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine pod vodstvom Saveza društva Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Ovom Akcijom lokalne zajednice potiču se da stvaraju uvjete za ostvarivanje prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. Ovu počasnu titulu do sada je dostiglo ukupno 60 lokalnih zajednica na području Republike Hrvatske, od čega na području Istarske županije gradovi Pula, Labin, Buzet i Rovinj, te općina Kanfanar. 

 

Uključenje u Akciju i dobivanje prestižnog statusa prijatelja djece potvrda su truda i ulaganja u kvalitetu života djece i mladih te dodatni motiv za daljnji rad. Vizija općine Kanfanar da život u maloj sredini ne treba biti hendikep već privilegij stvorila je preduvjete za kontinuirano osmišljavanje i provođenje mjera i aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih. Tako općina Kanfanar iz svog proračuna izdvaja značajna  sredstva za svoje najmlađe žitelje i to za rad jasličke i vrtićke odgojne skupine, programe iznad standarda za učenike osnovne škole, troškova prijevoza i smještaja u učeničkim domovima za srednjoškolce, stipendije učenike i studente. Na području Općine djeluju brojni sportski klubovi i udruge koji uz financijsku potporu Općine provode i organiziraju aktivnosti namijenjene djeci i mladima.  Kroz program Društva naša djeca organiziraju se brojne aktivnosti kao što su ljetni i zimski kamp, škola plivanja, jednodnevni izleti, radionice i prigodni programi povodom obilježavanja Dječjeg tjedna i drugih blagdana, a sve s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena djece i mladih te zajedničkog druženja. 

 

Po uključenju u Akciju imenovan je Koordinacijski odbor akcije formiran od predstavnika ustanova i udruga koja provode programe s djecom, a na čelu s općinskim načelnikom, koji je preuzeo zahtjevan posao dokumentiranja brojnih mjera i aktivnosti koje se provode u Općini, a obuhvaćaju sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici. Uslijedio je izvid članova Prosudbene komisije ispred Saveza Društva naša djeca Hrvatske koji su imali priliku upoznati se s radom općine te ustanova i udruga koje kreiraju brojne programe za djecu i potiču aktivnu participaciju djece u lokalnoj zajednici. Od strane Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba provedeno je ispitivanje djece o životu u općini koje je obuhvatilo učenike od četvrtog do osmog razreda osnovne škole „Petra Studenca“ u Kanfanaru, a također je provedeno anonimno telefonsko istraživanje ovlaštene agencije među žiteljima općine. Detaljni izvid Prosudbene komisije, te navedena istraživanja bile su  zadnje stepenice na putu dobivanja prestižne titule koja donosi društveno priznati ugled zajednici koja skrbi za potrebe svojih najmlađih sugrađana i uvažava njihovo mišljenje.

 

U godini uključenja u Akciju konstituirano je i Dječje općinsko vijeće sastavljeno od predstavnika osnovne škole čiji se rad odnosi na aktivnu participaciju djece u životu lokalne zajednice kroz iznošenje ideja i vizija za stvaranje Općine koja će biti istinski prijatelj djece.

 

Dječjem načelniku općine Kanfanar Leonu Antončiću i njegovom zamjeniku Janu Vidulinu pripala je čast da zajedno sa načelnikom općine Sandrom Jurmanom preuzmu odluku i maketu o dobivenom statusu prijatelj djece za Općinu Kanfanar. Delegacija Općine Kanfanar je prigodom boravka u Zagrebu posjetila i Hrvatski sabor.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital