Accessibility icon

Održana komemoracija i misa povodom godišnjice smrti don Marka Zeljka

Objavljeno: 9. veljače 2022. u kategoriji

Na godišnjicu smrti kanfanarskog župnika Marka Zeljka, kod spomen-ploče postavljene njemu u čast održana je prigodna komemoracija na kojoj su, uz sumještane, sudjelovali općinski načelnik Sandro Jurman, kanfanarski župnik vlč. Joško Listeš i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, te se paljenjem svijeće i polaganjem vijenca prisjetili žrtve koju je za svoje sumještane podnio ovaj svećenik.

Tom prigodom, općinski je načelnik istaknuo da je naša trajna dužnost prisjećati se svih onih koji su svojim životom i žrtvom zadužili stanovnike ovog kraja, a Marko Zeljko je sigurno jedan od njih.

Ispred kanfanarske župe, vlč. Joško Listeš podsjetio je da se u župi još uvijek čuva konop kojim je obješen Marko Zeljko.

O značaju žrtve ovog svećenika ispred Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine prisutnima se obratio i gdin. Branko Oplanić.

Nakon komemorativnog skupa održana je i misa don Marku Zeljku u čast koju je predvodio vlč. Ilija Jakovljević te govorio o životu i djelu don Marka Zeljka, a počast je polaganjem vijenca odana i na njegovu grobu, na mjesnom groblju u Kanfanaru.

Don Marko Zeljko rođen je 1893. godine u Višnjanu, a 1916. godine zaređen je za svećenika. Prije službe u Kanfanaru, službovao je i u Svetvinčentu, Labincima i Kašteliru. Njegov je život tragično okončan 9. veljače 1944. godine kada je don Marko Zeljko obješen od tsrane nacista, nakon smrtne presude koja mu je izrečena dan ranije. Njegova je žrtva bila od iznimnog značaja za cijelo područje Kanfanarštine, koje je svojim zalaganjem spasio od općeg spaljivanja od strane njemačkog okupatora.

Danas ime don Marka Zeljka nosi i glavni kanfanarski trg.

   

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital