Accessibility icon

Održana komemoracija povodom obilježavanja smrti Joakima Rakovca

Objavljeno: 18. siječnja 2024. u kategoriji

Povodom 79. godišnjice smrti narodnog heroja Joakima Rakovca, na Križnjaku je održana prigodna komemoracija u organizaciji Udruge antifaštista Pazin.

Tradicionalno, na dan smrti Joakima Rakovca svake se godine 18. siječnja u Korenićima i na Križnjaku okupe predstavnici saveza i udruga antifašista Istarske županije i predstavnici gradova Poreča, Pazina i Rovinja te općine Kanfanar te brojni drugi gosti koji dolaze odati počast poginulom narodnom heroju na mjesto njegova ranjavanja u Korenićima, a potom i mjesto konačnog stradavanja u šumi na Križnjaku.

Na samom početku komemoracije, na kojoj se okupio velik broj gostiju, vijence su uz spomenik podignut u čast Joakimu Rakovcu položili gdin. Milan Antolović, predsjednik Udruge antifaštista Pazin te predsjednica Gradskog vijeća Grada Pazina Enna Peroš kao ovogodišnji domaćini, a zatim i načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i zamjenik gradonačenika Grada Rovinja David Modrušan te Branko Oplanić ispred Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine.

Prisutnima se potom obratio kanfanarski načelnik Sandro Jurman koji je istaknuo kako se na području Općine Kanfanar redovito obilježavaju svi važniji datumi vezani uz antifaštističku borbu te kako općina brine o održavanju niza spomenika, koji nas osim na podnešene žrtve podsjećaju i na vrijednost slobode i mira. Nakon pozdravnog govora načelnika, prisutnima se u ime domaćina obratio i gdin. Milan Antolović,  koji je podsjetio na žrtvu Joakima Rakovca i njegov životni put te sve što je činio sve dok ga iz zasjede nisu upucali njemački vojnici koji su bili opkolili Koreniće. Njegovo su mrtvo tijelo pronašli stanovnici obližnjih sela Červari i Korenići, a u tajnosti je bio pokopan u Juralu kod crkve sv. Margarete, sve do ekshumacije tijela 1954. godine koje je tada premješteno u Poreč, na trg koji i danas nosi naziv po njemu.

 

 

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital