Accessibility icon

Održana komemoracija kod spomen-obilježja na Morozoli  

Objavljeno: 15. listopada 2021. u kategoriji

Kod spomen-obilježja na Morozoli danas su predstavnici Općine Kanfanar i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istre položili vijenac i odali počast stradalima u Drugom svjetskom ratu.

Općinski načelnik Sandro Jurman podsjetio je na značaj i ulogu Morozole kao vojne pozadinske stanice koja je često imala i ulogu prostora u kojemu se liječilo i njegovalo ranjene te istanuo važnost prisjećanja na stradale u ratu komemorativnih događanjima, što Općina Kanfanar čini kod više svojih spomen-obilježja tijekom godine. Uz zahvalu Općini Kanfanar za potporu u održavanju komemoracija, prisutnima se obratio i Branko Oplanić ispred Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istre.

Vojna pozadinska stanica Morozola nalazi se na istoimenom brdu između sela Mrgani i Červari, a tijekom Drugog svjetskog rata služila je kao prihvatni centar iz kojeg se odlazilo u partizane i u kojem su se prikupljala dobra za opskrbu jedinica. Tijekom cijelog je ratnog razdoblja ova stanica, označena brojem 16, ostala neoktrivena, a u njoj su se okupljali sudionici partizanskog pokreta s područja Rovinjštine, Poreštine i Pazinštine.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital