Accessibility icon

Obavijest biračima – Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave

Objavljeno: 6. travnja 2023. u kategoriji

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj dana 30.03.2023., Vlada Republike Hrvatske usvojila je Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i Odluku o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Odluke su objavljene u „Narodnim novinama“ i stupile su na snagu sa danom 03. travnja 2023. godine. U skladu s člankom 7. Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina (“Narodne novine” broj 25/19), predmetni izbori održavaju se 07. svibnja 2023. godine.
Izbori se provode po osnovi nacionalne pripadnosti pa će na njima svoje biračko pravo moći ostvariti samo birači pripadnici nacionalne manjine za koju se provode izbori i kojima je podatak o nacionalnoj pripadnosti upisan u registar birača.

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina, koji će napuniti 18 godina do dana održavanja izbora, da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.
Svaki birač, pripadnik nacionalne manjine, za koju se provode izbori, ima pravo pregledati svoje podatke upisane u registar birača, tražiti njihovu dopunu ili promjenu. Birači mogu provjeriti svoj upis u registar birača u nadležnim upravnim tijelima prema mjestu prebivališta ili na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave:
https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/
.

Detaljna obavijest biračima vezana uz ovaj izbor dostupna je na poveznici: DOPISArhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital