Accessibility icon

Mjere pomoći gospodarstvu i građanima Općine Kanfanar

Objavljeno: 10. travnja 2020. u kategoriji

Općina Kanfanar je zbog situacije uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19 donijela set mjera pomoći gospodarstvu Općine Kanfanar. Ove mjere odlikuju se po tome da je većina mjera usmjerena na oslobađanje od plaćanja pojedinih lokalnih naknada i poreza i to u stopostotnom iznosu. Tako je Općina Kanfanar sve obrtnike te mikro, male i srednje poduzetnike oslobodila plaćanja komunalne naknade na razdoblje od 3 mjeseca (travanj – lipanj) za poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti unutar svih naselja u općini. Na isto razdoblje svi poduzetnici koji su obuhvaćeni mjerama zabrane i ograničenja rada oslobađaju se u stopostotnom iznosu zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Općine te poreza za korištenje javnih površina. Poduzetnicima u poteškoćama omogućuje se i beskamatne odgode plaćanja prethodno dospjelih obveza prema općini i to poreza na potrošnju, komunalne naknade i komunalnog doprinosa. Općina Kanfanar neće do daljnjega poduzimati nikakve mjere prisilne naknade.

Načelnik Općine Kanfanar je predstavljajući mjere istaknuo:

Iako smo svjesni da ove naše mjere neće biti presudne za opstanak poslovanja poduzetnika, nismo dvoumili trebamo li sudjelovati i mi u smanjivanju troškova njihova poslovanja i odreći se prihoda našeg proračuna, jer najbolje učinke možemo postići samo sinergijskim djelovanjem sviju nas u javnom sektoru i solidarnošću naspram gospodarstva.

Donesene su i prve mjere pomoći građanima. Općina Kanfanar je u dogovoru s predškolskim i školskim ustanovama dogovorila da roditelji neće plaćati naknadu vrtićima za smještaj djece te naknade za produženi boravak u školi za svo vrijeme u kojima te ustanove ne rade.

Koliko god to meni bilo normalno da se usluge koje se ne vrše i ne naplaćuju, važno je s ovime informirati roditelje jer praksa nije ista u svim sredinama, istaknuo je Jurman.

Najavio je pritom i daljnje mjere koje će donašati ovisno o razvoju događanja, ali i mjere štednje od strane općinske uprave koje će uskoro predstaviti.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital