Accessibility icon

LAG “Južna Istra”: Besplatna radionica na temu ekološke poljoprivrede

Objavljeno: 2. veljače 2024. u kategoriji

 U utorak 6. veljače 2024. s početkom u 18:30 sati u Domu mladih u Vodnjanu-Dignano (Istarska ulica 1) održat će se radionica na temu ekološke proizvodnje.
Radionica će obuhvatiti dvije teme povezane s ekološkim načinom uzgoja. U prvom dijelu radionice sudionici će dobiti informacije o načinu funkcioniranja kontrolnog sustava ekološke

poljoprivrede te postupku uključivanja poljoprivrednika u sustav ekološke poljoprivrede dok će u drugom dijelu biti predstavljene dostupne potpore za ekološke proizvođače.

1.POSTUPAK CERTIFICIRANJA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE:

– subjekti u kontrolnom sustavu,
– što je certifikacija,
– standardni opis procedure,
– opis provedbe stručne kontrole te vrste stručnih kontrola,
– primjena Kataloga mjera,
– izdavanje certifikata
Predavač: Alen Hrustić, ALGO EKO d.o.o.

Tvrtka ALGO EKO d.o.o. osnovana je 2022. godine, s ciljem uključivanja u sustav certifikacije ekološke poljoprivredne proizvodnje te je akreditirana za područje ekološke poljoprivrede od svibnja 2023. godine. Rješenjem o ovlaštenju, tvrtka je dobila status ovlaštenog kontrolnog tijela za ekološku poljoprivrednu proizvodnju HR-EKO-17.

2. POTPORE ZA EKOLOŠKE PROIZVOĐAČE

Predavač: Bojan Ivanetić, LEVANTADA d.o.o.
 
Radionica je besplatna i otvorena za sve zainteresirane za ovu temu. Prijava za sudjelovanje nije potrebna.

Ekološki uzgoj je način poljoprivredne proizvodnje kojemu je cilj proizvodnja hrane primjenom prirodnih tvari i postupaka. To znači da ekološka poljoprivreda u pravilu ima ograničen utjecaj na okoliš jer potiče:

– odgovorno korištenje energije i prirodnih resursa
– održavanje bioraznolikosti
– očuvanje ekološke ravnoteže u regijama
– povećanje plodnosti tla
– održavanje kvalitete vode.

Ekološka poljoprivreda u EU-u bilježi snažan rast koji je izravno povezan s povećanim zanimanjem potrošača za ekološke proizvode. Da bi poljoprivrednici imali koristi od ekološkog načina proizvodnje, potrošači moraju vjerovati da se pravila o ekološkoj proizvodnji poštuju.

Stoga je na razini Europske unije uspostavljen strogi sustav kontrole i provedbe kako bi se zajamčila ispravna primjena pravila i propisa o ekološkoj proizvodnji. Budući da je ekološka poljoprivreda dio šireg lanca opskrbe koji obuhvaća sektore prerade, distribucije i maloprodaje hrane, i oni podliježu kontroli.
Potvrđivanje sukladnosti ekološkog uzgoja poljoprivredne proizvodnje kojemu je cilj proizvodnja hrane primjenom prirodnih tvari i postupaka uz održivo korištenje resursa, očuvanja bioraznolikosti, povećanja plodnosti tla i kvalitete vode.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital