Accessibility icon

Komemoracija za rujanske žrtve

Objavljeno: 16. rujna 2013. u kategoriji

 

Komemorativnim skupom obilježena ja 70. obljetnica najvećeg masovnog stradavanja na Kanfanarštini u 2. svjetskom ratu. Predstavnici Općine Kanfanar i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, te mještani i svjedoci tih događanja, su polaganjem vijenca i minutom šutnje pred spomen pločom u Ulici 16. rujna odali počast 26-orici domoljuba sa područja Kanfanara koje su zbog odmazde strijeljali njemački vojnici 16. rujna 1943. godine. Vijenac je položen i na kanfanarskom groblju gdje je pokopana većina žrtava u zajedničkoj grobnici.

Načelnik Sandro Jurman naglasio je da iznova treba poštivati i isticati antifašističke vrijednosti na kojima se temelji moderna Europa, a predsjednik Udruge boraca Drago Pulić istaknuo je da je Općina Kanfanar jedan od bisera jer ne zaboravlja obilježiti događanja iz prošlosti.

Strijeljanje u Kanfanaru bilo je odmazda njemačkih vojnika u Rommelovoj ofenzivi nakon što su ovdašnji partizani zaustavili vlak i omogućili bijeg pitomaca pulske vojne škole koje su prevozili u jedan od njemačkih logora.

Delegacije su posjetile i Dvigrad gdje su položile vijenac na spomenik odajući počast trojici antifašista koji su ondje ubijeni 13. rujna 1943. godine, nakon što su ovdašnji partizani zaustavili vlak i omogućili bijeg pitomaca pulske vojne škole koje su prevozili u jedan od njemačkih logora.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman i predsjednika UABA Rovinjštine Drago Pulić, koji su govoreći o tim stradavanjima istaknuli potrebu obilježavanja ovakvih tužnih događanja, ali i istaknuli da se moderna Europa čiji smo i mi dio temelji na antifašističkim vrijednostima.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital