Accessibility icon

Komemoracija don Marcu Zelcu  

Objavljeno: 9. veljače 2021. u kategoriji

Na godišnjicu smrti kanfanarskog svećenika don Marca Zelca, koji je 1944. godine ubijen vješanjem od strane njemačkih okupatora, danas je u Kanfanaru pred njegovom spomen-pločom održana komemoracija.

Općinski načelnik Sandro Jurman te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifaštista Rovinjštine Branko Oplanić osvrnuli su se na život i žrtvu don Marca Zelca te položili vijenac i minutom šutnje odali mu počast.

Don Marco Zelco rođen je u Višnjanu 1893. godine, a nakon svećenićkog ređenja 1916. godine služio je u Svetvinčentu, Labincima, Kašteliru te naposljetku i Kanfanaru gdje je pomagao mještanima u vremenu njemačke okupacije, zbog čega je 8. veljače 1944. godine osuđen na smrt, a dan kasnije i obješen.

Kao spomen na njegove zasluge, danas glavni kanfanarski trg nosi njegovo ime, a u blizini trga nalazi se i spomen-ploča, dok se vijenac kojime je obješen čuva u župnoj crkvi. Nakon polaganja vijenca kod spomen-ploče, počast don Marcu Zelcu odala se i na kod njegova groba na kanfanarskom groblju.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital