Accessibility icon

Kanfanar dobiva Torinsko platno na dar

Objavljeno: 23. svibnja 2012. u kategoriji

 

U nedjelju 27. svibnja 2012. godine, svečano će se obilježiti primanje Torinskog platna na dar Kanfanaru od Torinske nadbiskupije.

 

Sveto Platno na kojemu je na znanstveno neobjašnjiv način utisnut fotografski negativ tijela čovjeka (s prednje i leđne strane) koji je bio teško bičevan, okrunjen krunom od trnja, raspet i proboden kopljem nakon smrti, čuva se u Torinu pa ga mnogi nazivaju i Torinsko Platno. To je sigurno najvažnija Relikvija kršćanstva.

 

Pošto se ovo Platno čuva u posebnim uvjetima pa ga se ne može vidjeti osim svaku 10-ak ili 20-ak godina kada se svečano izlaže za javnost, napravljene su kopije u prirodnoj veličini da bi se mogle štovati kao ikone Gospodina Isusa Krista ubijenog, položenog u grob i uskrslog.

 

Jedna od tih kopija bit će poklonjena našoj biskupiji (a time i cijeloj Hrvatskoj) i bit će stalno izložena u župnoj crkvi u Kanfanaru. U petak 25.05. će biti izložena u katedrali u Puli, u subotu 26.05. u porečkoj bazilici, a 27.5. u nedjelju u Kanfanaru gdje će stalno i ostati.

 

Delegaciju iz Torina, koju šalje torinski nadbiskup mons. Cesare Nosiglia, dolazi i mons. Giuseppe Ghiberti, povjerenik Vatikana za Platno.

 

Umberto II od Savoje 1983. oporučno je Torinsko Platno ostavio Svetoj stolici koja je za svog povjerenika u Torinu postavila upravo mons. Ghibertija koji je mnogo puta imao direkti kontakt sa Platnom i o tome napisao mnogo knjiga.

 

Ovim događajem Kanfanar postaje svetištem Torinskog platna za cijelu Hrvatsku.

 

Program svečanosti:

10,30 Doček i prijem Platna na dar

11,00 Sveta misa s platnom

18,00 Susret s Platnom i mnsg. Giuseppeom Giberthijem – povjerenikom Vatikana za Sveto platno, predavanje i pitanja

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital