Accessibility icon

Jakovlja 2016.

Objavljeno: 25. srpnja 2016. u kategoriji

U petak 29.7. i subotu 30.7 održat će se najveća tradicionalna fešta Kanfanara – Jakovlja. 

 

U sklopu ove fešte koja se održava u čast Svetog Jakova upriličit će se bogat sportski, zabavni i kulturni program, s posebnim naglaskom na gastro show Fužijada u petak i smotru istarskih volova u subotu. 

 

Program započinje u petak 29.7. u 18:30 sati  izložbom „Perspektiva & more“ mlade kanfanarske umjetnice Ivone Milotić, a nastavlja u 19:00 sati nogometnom utakmicom između veterana i seniora. U isto će vrijeme započeti i gastro show Fužijada u sklopu kojeg će se održati natjecanje u pripremanju fuži sa šugom od domaće kokoše i gdje će snage odmjeriti ekipe koje će predstavljati dijelove Kanfanara (ekipa Kanfanar, ekipa sela Marići – Burići – Maružini, ekipa Prikodraga i ekipa Kuntrada). Kao i prijašnjih godina, na Fužijadi će sudjelovati i štićenici Down Syndrom centra iz Pule. Svi će posjetitelji moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi baziranoj na fužima, a kako se radi ova tradicionalna istarska tjestenina djeca će moći naučiti i tijekom radionice na kojoj će izrađivati fuže od fimo mase. Za zabavni će se dio programa pobrinuti Gustafi Veterinari, a natjecateljski će se dio Fužijade nastaviti i u 22:30 kada će krenuti potraga za zlatnim fužem. Naime, svi gosti Fužijade koji kupe porciju fuži ulaze u izvlačenje za dobitnika zlatnog fuža, a  petero najsretnijih čiji brojevi kupona budu izvučeni, dobit će priliku sudjelovati u potrazi za zlatnim fužem.

 

Program u subotu započinje tradicionalnom rekreativnom biciklijadom u 9:00 sati, a nastavlja se boćarskim turnirom i svetom misom. U 12:00 sati počet će i prodajna izložba istarskih suvenira, a u 17:30 i centralni dio subote – smotra istarskih volova. Istarski će volovi, kao i inače, u svečanoj povorci krenuti sa sajmišta prema javnoj vazi gdje će se birati najteži volovi. Nakon vaganja, slijedi prikazivanje oranja s volovima na način kako se je to nekada radilo te izbor najljepših i najposlušnijih volova. Zabavni se program Jakovlje nastavlja kulturno-umjetničkim programom KUD-a Dvigrad i gostiju, te koncertom Alfa Time Banda i Jasmina Stavrosa. 

 

Ovogodišnja je Jakovlja i svojevrsna promocija brendiranja Kanfanara kao općine istarskog vola i fuži, čime se stavlja pečat na sve napore i aktivnosti koje je Općina tijekom godina poduzimala s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi očuvanja ove autohtone istarske pasmine goveda, odnosno s ciljem promocije fuži kao tradicionalne istarske tjestenine i poticanja na snažniju valorizaciju istarske kulture i tradicije uopće.  

 

Program Jakovlje 2016.:

 

PETAK 29.7.

18:30 Galerija Malenica: otvorenje izložbe Ivone Milotić “Perspektiva & more”

19:00 Nogomet: veterani – seniori

19:00 FUŽIJADA gastro show

20:30 Zabavni program: GUSTAFI VETERINARI

22:30 Izvlačenje dobitnika zlatnog fuža

 

SUBOTA 30.7.

9:00 Biciklijada

9:00 Boćarski turnir

11:00 Sveta misa

12:00 Prodajna izložba istarskih suvenira

17:30 SMOTRA ISTARSKIH VOLOVA

20:30 Kulturno-umjetnički program: KUD Dvigrad i gosti

21:30 Zabavni program: JASMIN STAVROS / ALFA TIME BAND


Vidimo se u Kanfanaru 29. i 30.7.!

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital