Accessibility icon

FEŠTA ISTARSKOG VOLA I FUŽI: u petak i subotu Jakovlja u Kanfanaru

Objavljeno: 23. srpnja 2019. u kategoriji

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji u Kanfanaru predstavljen je program ovogodišnje kanfanarske Jakovlje koja će se održati ovog petka i subote.

Tradicionalna fešta fuži i boškarina najavljena je pored vale u kojoj će se u subotu održati natjecateljski dio smotre istarskih volova, kao glavne prepoznatljivosti ove 29 godina duge manifestacije. Na početke i značaj Jakovlje, pogotovo kada je riječ o poticanju očuvanja ove autohtone i zaštićene istarske pasmine, osvrnuo se općinski načelnik Sandro Jurman koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i Općina Kanfanar dala svoj doprinos spašavanju boškarina te tijekom svih ovih godina ostala partner uzgajivačima istarskog goveda. Upravo s ciljem da se poruka o potrebi očuvanja boškarina, kao simbola istarske tradicije i kulture, još snažnije prenosi, načelnik je najavio i novi projekt općine, odnosno „Tematski park istarskog vola“ čije će otvaranje biti upriličeno sljedeće godine, povodom jubilarne 30. Jakovlje, a cijeli će projekt javnosti biti predstavljen ove subote, pola sata prije početka smotre istarskih volova.  S druge strane, još jedna novost ovogodišnje Jakovlje je i činjenica da će gastro show Fužijada u potpunosti biti eco-friendly i plastic-free manifestacija, čime Općina Kanfanar želi ukazati i na potrebu veće brige o očuvanju okoliša i sprječavanju njegova daljnjeg onečišćenja.

Gastro show Fužijada kojim program Jakovlje započinje u petak 26.7. najavila je Klara Marić te predstavila bogatu ponudu tradicionalnim umaka s kojima će se posluživati fuži. U ponudi će biti fuži sa šugom od istarskog goveda, fuži sa šugom od domće kokoše te oni s plodovima mora i tartufatom, a svoje će „autorske pijate fuži“ predstaviti i poznati domaći i strani chefovi. Na Fužijadi će i ove godine sudjelovati i štićenici Down syndrom centra iz Pule, za djecu će biti organizirane kreativne radionice, a kulinarske vještine u natjecateljskom djelu manifestacije odmjerit će ekipe općina Svetvinčenat, Sv. Petar u Šumi, Bale i Kanfanar.

Centralni dio subotnjeg programa, smotru istarskih volova, najavila je Ivana Maružin i predstavila 18 volova i 12 uzgajivača koji će sudjelovati u ovogodišnjoj smotri. Tradicionalno, nakon povorke kroz naselje, volove će se vagati, a potom će krenuti i oranje s volovima na način kako se je to nekada radilo, u čemu će se moći okušati i posjetitelji. Volovi stižu iz svih područja Istre, a bit će ih u starosti od 3 pa sve do 12 godina. Po odabiru najljepših, najtežih i najposlušnijih istarskih volova, uslijedit će i zabavni dio programa Jakovlje kojeg je predstavila predsjednica organizacijskog odbora Sandra Orbanić te najavila i ostale sadržaje iz bogatog programa ovogodišnje Jakovlje koji će se odvijati tijekom oba dana. Goste će u večernjem programu u petak zabavljati Luka Basi, a u subotu nastupaju Ivan Zak i Ribalta band.

 

PETAK 26.7.

 

18:30 Galerija Malenica: otvorenje izložbe

19:00 Nogometni turnir veterani-seniori

19:00 Gastro show FUŽIJADA

21:00 Koncert Luka Basi

 

SUBOTA 27.7.

 

9:00 Rekreativna biciklijada

9:00 Tradicijsko pljočkanje

9:00 Boćarski turnir

11:00 Sveta misa

12:00 Prodajna izložba istarskih suvenira

17:30 Predstavljanje projekta „Park istarskog vola“

18:00 Tradicionalna smotra istarskih volova

20:30 Kulturno-umjetnički program: KUD Dvigrad i gosti

22:00 Koncert: Ivan Zak i Ribalta band

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital