Accessibility icon

Dvigradu sredstva iz EU fondova

Objavljeno: 18. studenoga 2016. u kategoriji

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj, točnije putem javnogpoziva „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, projektu „KulTourSpirit“ odobrena su sredstva za provedbu aktivnosti vezanih uz izradu dokumentacije potrebne za obnovu i revitalizaciju zaštićenih kulturnih dobara iz Pazina, Buzeta, Svetvinčenta i Kanfanara. Riječ je o zajedničkom projektu kojeg je na navedeni javni poziv početkom godine prijavio Grad Pazin, uz partnerstva Istarske županije, Grada Buzeta, Općine Svetvinčenat, Općine Kanfanar i Udruge Istra Inspirit. Cilj je projekta, čija je ukupna vrijednost preko 6,7 milijuna kuna, izrada dokumentacije potrebne za sve buduće aktivnosti vezane uz samu obnovu i stavljanje u turističku funkciju kulturnih dobara u tim gradovima i općinama.

 

U sklopu projekta „KulTourSpirit“ za Dvigrad su predviđena sredstva u iznosu od 1.072,000,00 kuna, od čega se 779.022,40 kuna (72,6%) odnosi na europska sredstva. Cilj je ovim projektom izraditi dokumentaciju potrebnu za osiguranje osnovnih preduvjeta za siguran boravak i neometan prolaz posjetitelja uređenjem posjetiteljske staze unutar Dvigrada i obnovom trećeg ulaza. Na taj način reguliralo bi se jasno komunikacijsko usmjeravanje kroz Dvigrad kao temelj uspostavi sustava praćenja posjetitelja, a planirana je i izrada dokumentacije za buduću obnovu dva manja stambena objekta za koje su predviđeni kulturni i uslužni sadržaji, odnosno info centar i suvenirnica sa specijaliziranim proizvodima na temu priča i legendi vezanih uz Dvigrad.

U konačnici, svim će se planiranim aktivnostima stvoriti preduvjeti za razvoj „arheološkog turizma“, a na osmišljavaju sadržaja budućeg arheološkog parka bit će uključen tim multidisciplinarnih stručnjaka koji će također osmisliti i tjedne kampanje simuliranih arheoloških istraživanja kako bi se posjetitelji mogli okušati u ulozi arheologa i tragača za blagom, uz dodatnu organizaciju atraktivnih tematskih i edukativnih radionica u svrhu dodatne dinamizacije turističke ponude.

 

Nakon provedbe aktivnosti iz ove faze projekta, na javni će se poziv iz istog europskog fonda prijaviti i projekt same obnove Dvigrada, temeljem izrađene dokumentacije iz ovog projekta. Na taj će se način osigurati potrebna sredstva i svi preduvjeti za inovativnu revitalizaciju i kvalitetnu valorizaciju Dvigrada, čime će se ovaj srednjovjekovni grad, ali i sam Kanfanar, još snažnije istaknuti na kulturno-turističkoj karti Istre i Hrvatske.

Projekt „KulTourSpirit“ predstavljen je danas u pazinskoj gradskoj vijećnici, a predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić, načelnik općine Kanfanar Sandro Jurman i načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković i predstavnici udruge Istra Inspirit. Početak provedbe očekuje se 1. siječnja 2017. godine.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital