Accessibility icon

Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno: 5. kolovoza 2023. u kategoriji

Na dan 5. kolovoza u Hrvatskoj se obilježava i slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Na taj se dan prisjećamo vojno-redarstvene akcije “Oluja” kojom je oslobođen grad Knin.

. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH

Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital