Accessibility icon

56. Smotra narodne glazbe i plesa Istre u subotu u Kanfanaru

Objavljeno: 1. rujna 2022. u kategoriji

U subotu 3. rujna u Kanfanaru će se održati 56. Smotra narodne glazbe i plesa Istre, s početkom u 19 sati u sportskoj dvorani OŠ Petra Studenca.

Općina Kanfanar ove će godine biti domaćin ove centralne županijske smotre folklora, čiji je organizator Savez folklornih društava Istarske županije, a program će svojim nastupima uveličati kulturno-umjetnička društva iz cijele Istre.

U programu 56. Smotre narodne glazbe i plesa Istre u Kanfanaru bit će 30 točaka među kojima će biti zastupljeni sljedeći oblici: plesovi – šete paši, promena, balun/balon, labinski tanac, pritilica; svirke – svirka na roženice/velu i malu sopelu, dvojnice, meh, mešnice; kanat (pjesme) – kanat na tanko i debelo, kanat grupe pjevača, kanat uz roženicu, taranka uz mih; 9 kulturno-umjetničkih društava: KUD Dvigrad, Kanfanar, KUD Ulika, Fažana, KUD Uljanik, Pula, KUD Barban, Barban, DKUS Mendula, Medulin, KUD Mate Balota, Rakalj, RKUD Rudar, Raša, GD Sokol, Buzet, FD Pazin, Pazin.

Centralnoj smotri su prethodile dvije lokalne smotre- Puljštine u Fažani 2. srpnja 2022. godine i sjeverne, središnje, zapadne Istre te Labinštine 30. srpnja 2022. godine u Raši na kojima je Prosudbena komisija u sastavu Josip Pino Knapić, predsjednik, i članice Nevia Kožljan i Ivona Orlić, izabrala oko 150 najboljih izvođača (kulturno-umjetnička društva, svirače i pjevače).

Smotra narodne glazbe i plesa Istre započeta je 13. i 14 kolovoza 1966. godine u Motovunu, srcu Istre, kao jedini način da se ova hrvatska kulturna baština otrgne zaboravu, da se očuva, obnovi i kulturološki vrednuje. Tijekom svoje opstojnosti polučila je tada možda i neslućene rezultate, znane samo njenim osnivačima i vizionarima: prosvjetitelju, skladatelju i muzikologu Slavku Zlatiću i Renatu Perniću, muzikologu i tadašnjem glazbenom uredniku Radio Pule.

Ovogodišnja smotra je posvećena Amadei Marić, prvoj predsjednici i počasnoj članici KUD-a „Dvigrad“, koja je preminula prošle godine.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital