Accessibility icon

32. Jakovlja s tradicionalnom smotrom istarskih volova

Objavljeno: 21. srpnja 2022. u kategoriji

Kraj srpnja u Kanfanaru je rezerviran za pučku feštu Jakovlju, na kojoj se tradicionalno biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini Istre. Ova manifestacija, koja u fokus stavlja upravo istarsko govedo, odnosno istarskog vola, kao zaštićenu i ugroženu pasminu životinja, već 32 godine zaredom promiče tradiciju i istarsku baštinu te jedinstvenom smotrom istarskih volova nastoji osvijestiti širu javnost o značaju ove pasmine te potrebi očuvanja iste.

Uvod u subotnji dan Jakovlje bit će u petak 29. srpnja kada će se u Parku istarskog vola održati večer etno i ljubavnih šansona Bruna Krajcara. Program se nastavlja u subotu 30. srpnja kada kreće rekreativna biciklijada Kanfanarštinom, a slijedi misa u čast svetoga Jakovlja te sajam lokalnih proizvoda u Parku istarskog vola, na kojemu će posjetitelji moći kušati i kupiti domaće proizvode i suvenire lokalnih proizvođača. Na istom će se mjestu moći pogledati i izložbu lokalnih fotografa na temu Kanfanara i Jakovlje, a centralni dio subotnjeg programa kreće u 18 sati kada će se svečano otvoriti 32. smotra istarskih volova.

Ove se godine očekuje sudjelovanje 20 volova koji dolaze iz cijele Istre, među kojima će se odabrati oni najbolji. Stručna će komisija procjenjivati ljepotu životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnine, što uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije. Osim najljepšeg, birat će se i najposlušniji boškarin Istre, a posebno zanimljiva kategorija bit će ona biranja najtežeg vola, u kojoj su posljednjih godina obarani rekordi. Naime, prošle je godine najteži vol na Jakovlji težio čak 1380 kilograma, što opravdava titulu istarskih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre.

Smotru volova svojim će nastupima obogatiti Kulturno-umjetničko društvo Dvigrad, kanfanarske mažoretkinje i rovinjska limena glazba, koji će i predvoditi povorku volova oko prostora Parka istarskog vola. Nakon završetka smotre, Jakovlja se u Kanfanaru nastavlja zabavnim programom, uz nastupe Maura Staraja i La Bande te Marka Škugora.

I ove će godine ususret Jakovlji krenuti program „Šetimana od Jakovlje“ kada će se u ugostiteljskim objektima Kanfanara nuditi prigodni meniji – u pizzeriji Mamma povoljnije će biti cijene pizza „Boškarin“ i „Kanfanar“, a konoba Mrgani 42 nudit će tematski meni s tartatom od boškarina, istarskim fužima sa šugom od boškarina i kroštulama za desert.

 

PROGRAM JAKOVLJE

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital