Accessibility icon

31. Jakovlja ove subote u Kanfanaru

Objavljeno: 26. srpnja 2021. u kategoriji

Zadnje subote u srpnju Kanfanar je tradicionalno u znaku Jakovlje i smotre istarskih volova, koja će se ove godine održati u svom 31. izdanju, 31. srpnja u Parku istarskog vola u Kanfanaru.

Zbog aktualnih epidemioloških mjera i uvjeta za održavanje manifestacija, uobičajni će zabavni i sportski programi Jakovlje izostati, a smotra istarskih volova održat će se u prilagođenom obliku te će se i ove godine birati najljepši, najteži i najposlušniji boškarini Istre.

Program smotre počet će u 18 sati službenim otvaranjem, iako će posjetitelji u razgledavanju Parka istarskog vola i malom sajmu lokalnih proizvoda koji će biti organiziran povodom Jakovlje moći uživati već od 16 sati, od kada će se na istom mjestu moći pogledati i zanimljivu izložbu fotografija odabranih putem foto natječaja „Jakovlja: moja fotka i izložba“, na temu tradicije. Fotografije brojnih autora koji su se odazvali foto natječaju posjetiteljima će prikazati razne elemente istarske tradicije – od arhitekture, folklora, starih običaja, gastronomije, istarskog vola i drugih životinja s ovoga prostora, ali i fotografije zanimljivih tradicijskih običaja i drugih krajeva svijeta. U isto vrijeme, u kućici gdje se čuva stara vaga za mjerenje težine stoci, upriličena će biti i još jedna zanimljiva prodajna izložba, i to ona unikatnih radova kanfanarske umjetnice Olge Vicel koja svoja umjetnička dijela stvara sa šivaćom mašinom.

Nakon službenog otvorenja smotre istarskih volova, uz nastupe Limene glazbe Rovinj, Kulturno-umjetničkog društva Dvigrad i kanfanarskih mažoretkinja, 20-ak će istarskih volova krenuti u povorku oko Parka istarskog vola, a po povratku na prostor Parka krenut će i proglašenje pobjedničkih volova u kategorijama ljepote, poslušnosti i težine.

Ususret subotnjem programu Jakovlje, cijeli tjedan uoči manifestacije bit će u znaku boškarina i fuži pa će tako svi zainteresirani u tjednu 26.7. – 1.8. moći uživati u Šetimani od Jakovlje koja obuhvaća zanimljive gastronomske, edukativne i sportsko-rekreativne programe. Naime, u pizzeriji Mamma u Putinima sve koji naruče omiljenu pizzu Boškarin očekuje besplatan desert, dok novootvorena istarska konoba „Mrgani 42“ u Mrganima priprema poseban tematski meni po promotivnoj cijeni od 130,00 kuna u koju je uključen tartar od boškarina za predjelo, kanfanarski fuži sa šugom od boškarina za glavno jelo, kolač od naranče kao desert i čaša lokalnog vina. Za one koji žele više naučiti o istarskom govedu i istarskom volu u srijedu i četvrtak bit će organizirani vođeni obilasci Parkom istarskog vola, a cijeli tjedan oni željni sportskih avantura moći će ostvariti 10% popusta na tematsku quad turu atraktivnim krajolikom Limske drage na području Općine Kanfanar koja, između ostaloga, uključuje i posjet ruševinama srednjovjekovnog grada Dvigrada te zaštićenom prirodnom području Limskoga zaljeva, u organizaciji Quad Experience Istra.

Svi programi ovogodišnje Jakovlje bit će organizirani u skladu s epidemiološkim uvjetima, a 31. po redu smotrom istarskim volova Kanfanar još jednom pokazuje svoju potporu nastojanjima zaštite ove vrijedne autohtone pasmine životinja, jedne od najvećih simbola Istre.

 

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital