Accessibility icon

Predstavljen Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture

Objavljeno: 4. veljače 2022. u kategoriji

Na konferenciji za medije održanoj dana 3.2.2022. godine javnosti je predstavljen Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, odnosno dosadašnje aktivnosti i tijek realizacije ovog važnog infrastrukturnog projekta koji se provodi na području gradova Rovinj-Rovigno i Vodnjan-Dignano te općina Bale-Valle, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici gradova i općina uključenih u projekt te predstavnici partnera u projektu: Hrvatskog Telekoma, izvođača radova tvrtke Elektro Imber iz Zagreba te tvrtke Učka konzalting iz Pazina kojoj je povjeren nadzor.

Zahvaljujući ovoj investiciji omogućit će se optički pristup za  6.316 „bijelih“ adresa na kojima se nalazi 8.454 potencijalnih korisnika. Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 60,2 milijuna kuna, od čega će HT uložiti 30,2 milijuna kuna vlastitih investicijskih sredstava, a ostatak vrijednosti prihvatljivih troškova bit će financiran sredstvima državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Kao što je na konferenciji za medije naglasio predstavnik društva T-HT, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Milan Meden, riječ je o jednom od tek 21 projekta koja su uspjela povući europske fondove od ukupno 72 prijavljenih, a svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imat će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga e-zdravstva, e-građanin i sl.

Također, optička infrastruktura doprinijet će povećanoj atraktivnosti gradova i općina na način da će omogućiti lokalnoj zajednici privlačenje poduzetnika i stimuliranje konkurentskog okruženja.

Pritom, napominju iz HT-a, dokazano je kako ona područja u kojima je osigurana takva vrsta infrastrukture bilježe porast BDP-a od 1,5%, a ista potiče i nove projekte, investicije te otvaranje novih radnih mjesta.

Trenutno je u tijeku usuglašavanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana između izvođača i HT-a kao investitora, a nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa postavljanja optičke mreže. Etape će se puštati u rad sukcesivno kako budu implementirane, a sve NGA mreže na obuhvatu Projekta potrebno je implementirati najkasnije do kraja 2023. godine.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital