Accessibility icon

Održana prezentacija projekta ICARUS i radova na prenamjeni pruge Kanfanar-Rovinj

Objavljeno: 8. svibnja 2021. u kategoriji

U petak, 7. svibnja 2021. godine u Sošićima kraj stanice stare pruge Kanfanar-Rovinj održan je događaj na otvorenom na temu: „21 000 metara kroz Istru: priče stare pruge“. Navedeno događanje organizirano je u koordinaciji Istarske razvojne agencije u sklopu provedbe projekta ICARUS, financiranog iz programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska,  s ciljem promocije niza aktivnosti kojima se želi potaknuti povezivanje obale i unutrašnjosti kombinacijom više oblika prijevoza s fokusom na vlak i bicikle.

Dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije tom je prigodom istaknuo kako se u sklopu projekta razvila sporazumna suradnja između Istarske razvojne agencije i HŽ Putničkog prijevoza, koja će tijekom rujna 2021. godine rezultirati preuređenjem vagona vlaka koji prometuje istarskom željeznicom za smještaj bicikli kao i kupnja opreme u vidu info panela te punionica električnih bicikli na području općina i gradova uzduž željezničke trase. Nadalje, Sabatti je istaknuo kako je ovo događanje plod uspješne suradnje s Općinom Kanfanar i Gradom Rovinjom, zahvaljujući kojoj se omogućila revitalizacija nekadašnje željezničke pruge na potezu Kanfanar-Rovinj dužine 21 km te prenamjena iste u biciklističku stazu, što će doprinijeti povezivanju obale Istre s unutrašnjosti u kombinaciji više oblika prijevoza te jačanju vezanih gospodarskih aktivnosti po skorašenjem završetku radova iz ovog važnog projekta.

Prema riječima načelnika Općine Kanfanar, Sandra Jurmana, riječ je o hvalevrijednoj investiciji, koja će u konačnici još značajnije povezati Kanfanar i Rovinj, pa i širu oklicu te obogatiti život kako domaćeg stanovništva, tako i sve većeg broja cikloturista, odnosno turista općenito. Značaj realizacije ovog projekta istakuo je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, kao i svoju uvjerenost da će nova biciklističko-pješačka pruga vrlo brzo postati atrakcija i jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija.

Obzirom da će od jeseni biti moguće vlakom i biciklom doći od Pule do Kanfanara i nastaviti svoje putovanje biciklom skroz do Rovinja stazom dužine 21 km, rekreativci i turisti će imati priliku upoznati sve ljepote Istre na dva kotača što će doprinijeti i promjeni navika u putovanju, kako je spomenula i voditeljica projekta ICARUS, Claudia Pučić.

Nakon predstavljanja aktivnosti, projekata i rezultata uspješne suradnje, održana je zanimljiva i interpretativna doživljajna izvedba Istra Inspirita, projekta kulturno doživljajnog turizma koji djeluje u sklopu Istarske razvojne turističke agencije IRTA-e.
Događaj je proveden u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama te sukladno prilagođenom broju sudionika uz nadu da će isto biti ponovljeno i za veći broj zainteresiranih namjernika kada to prilike dozvole.

 

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital