Accessibility icon

Obilježavanje 16. rujna komemoracijom za strijeljane

Objavljeno: 16. rujna 2020. u kategoriji

Pred spomen-pločom u Ulici 16. rujna, koja s kanfanarskog trga vodi prema Marićima, a gdje je upravo na taj dan 1943. strijeljano 27 domoljuba, minutom šutnje i polaganjem vijenaca odana je počast ubijenim mještanima s područja Kanfanara.

Komemoraciju su obilježile delegacije Općine Kanfanar i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, mještani i svjedoci tih događanja.

Načelnik Sandro Jurman naglasio je da iznova treba poštivati i isticati antifašističke vrijednosti na kojima se temelji moderna Europa, a predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine Branko Oplanić istaknuo je da suradnja s Općinom  Kanfanar oduvijek bila konkretna te se ni jedan događaj iz doba NOR-a ne zaboravlja obilježiti. Na području Kanfanara takvih je datuma i mjesta podosta; od Križnjaka, Morozole, Okreti i spomenika Marku Zeljku do samog Kanfanara gdje se danas prisjećamo stradanja stanovnika Kanfanara 16.rujna 1943. godine Na današnji dan prije 77 godina u znak odmazde na otpor Istrana nacifašističkoj okupaciji organizirane su akcije čišćenja teritorija i kaznene ekspedicije iz jačih vojnih uporišta Wehrmachta. Iz pravca Pule preko Svetvinčenta, došli su do Kanfanara, a usput ubijali sve što im se ispriječilo na tom putu, da bi u samom Kanfanaru strijeljali 27 žitelja nasumce dovedenih na stratište.

Svojim organiziranim otporom i borbom te donošenjem rujanskih odluka, Istra se je izborila za slobodu i pripajanje matici Hrvatskoj, raskinuvši sve veze s Kraljevinom Italijom, čime je utrt put hrvatskoj državnosti i njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti sve do suvremenog međunarodnog priznanja.

Delegacije su posjetile i groblje u Kanfanaru i položili cvijeće gdje u zajedničkoj grobnici počivaju ostaci strijeljanih Kanfanaraca.

Arhiva novosti

Izjava o pristupačnostiPravila privatnosti Copyright © 2019. Sve prava zadržana Izrada web stranica: Play Digital