O općini Kanfanar » Značaj i važnost općine

Značaj i važnost općine Kanfanar

Općina Kanfanar smještena je u središnjem dijelu Istre, koji obilježavaju pretežito ravne obradive površine razvedene brojnim manjim vrtačama. Posebnost ovog prostora je Limska draga, koja se pruža kao duboki usjek od Pazinske jame iz smjera sjevera i prolazi sredinom općine, u dužini od cca 10 km, do Limskog zaljeva na njenom zapadnom rubu.

Limska draga i Vrh Lima povezuju općinski prostor s Jadranskim morem te općina Kanfanar može postati područje spoja priobalnog i turizma unutrašnjosti Istre.

Poseban značaj Kanfanar je imao kao prometno čvorište, u vrijeme, kada je tu bio spoj sa željezničkom prugom za Rovinj. Smanjenjem značaja željezničkog prometa, ukidanjem pruge za Rovinj i jačanjem obalnog cestovnog prometa, ta funkcija je samo doticala prostor Kanfanara.

Dugogodišnja prometna izdvojenost bila je razlog da je razvoj obalnog područja Istre mimoišao područje Kanfanara. Od brojnih vrijednih spomenika prirode i kulture smještenih u području uz Limsku dragu, jedino je Vrh Lima, kao dio Limskog zaljeva, korišten kao jedna od najzanimljivijih izletničko-turističkih atrakcija ovog dijela Istre.

Nova brza državna cesta, koja se već ostvaruje izgradnjom istarske poluautocete i njezinog glavnog prometnog čvora na prostoru Kanfanara, počela je bitno mijenjati prometni i gospodarski značaj ovog područja.