Početna

Novosti

Susret istrijanskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante”

Petak, 8.9.2017.

Susret istrijanskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante”

 

U subotu 9. rujna s početkom u 19 sati podno crkve svetog Petra u Okovima u Baratu (Općina Kanfanar) održat će se 21. po redu susret istrijanskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante“. Na desetke istarskih kantadura i ove će godine pokazati svu ljepotu i posebnosti „pjevanja na tanko i debelo“, odnosno dvoglasja tijesnih intervala koje je kao kulturno dobro zaštićeno u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine. 

 

Važnost se ovog susreta posebno očituje u činjenici što je riječ o jedinoj manifestaciji koja je posvećena isključivo istarskom tradicijskom pjevanju, koje je u okviru istarskog folklora područje sa najmanje aktivnih izvođača. Stoga je ova ove manifestacija i usmjerena na promociju i očuvanje ovog segmenta kulturno-tradicijske baštine Istre. Na susretu će nastupiti šeszdesetak kantadura.

 

Organizatori susreta su Općina Kanfanar i Danijele Pernić, čiji je otac Renato Pernić 1996. godine i inicirao pokretanje ove manifestacije s ciljem osvješćivanja javnosti o ugroženosti ovog segmenta istarske tradicije i poticaja na očuvanje istog. Program će voditi Davor Ban, zaljubljenik u istarsku narodnu baštinu i jedan od inicijatora da Barat preuzme domačinstvo ove manifestacije prije 14. godina.

 

Nakon programa, uslijedit će tradicionalni domjenak i nastavak pjesme i plesa do dugo u noć. U slučaju kiše, susret će se održati u domu u Baratu u blizini crkve.

 


Fotogalerija


Video: Općina Kanfanar 2013

Službeni glasnik

Službeni glasnik općine Kanfanar
Službeni glasnik općine Kanfanar
Broj 2/2018
Arhiva brojeva

Kanfanarski list

Kanfanarski list Broj 41, Prosinac 2017.
Za pregled potreban Adobe acrobat reader Skini Kanfanarski list Arhiva brojeva


OŠ Petra Studenca
Dječji vrtić Neven
Komunalni servis
JVP Rovinj