Početna

Novosti

Jakovlja 2015.

Ponedjeljak, 20.7.2015.

Jakovlja 2015.

Jakovlja je tradicionalna fešta Kanfanara i kanfanarštine koja se održava u čast Svetog Jakova, a ove godine održava 25. jubilarni put u svom obnovljenom izdanju. U sklopu proslave organizira se smotra istarskih volova s područja cijele Istre s ciljem promocije i očuvanja te plemenite pasmine kojoj prijeti izumiranje. Istarski vol pripada autohtonoj pasmini istarskog goveda i smatra se najvećim sisavcem Europe čiji primjerci dostižu težinu i preko 1,2 tone. Istarsko govedo jedno je od najljepših goveda u svijetu i ugrožena je vrsta, čiji ukupni broj danas iznosi oko 1200 jedinki. Kanfanarci su 1991. godine, kada je broj grla istarskog goveda pao ispod sto, odlučili nešto učiniti za spas ovog vrijednog goveda pa su obnovili tradicionalni sajam na dan Sv. Jakova. Obilježavanje svetog Jakova na kanfanarštini se u dokumentima spominje još davne 1325. godine. Pri obnovi obilježavanja Jakovlje zamišljeno je da se taj dan umjesto uobičajenog sajma napravi smotra istarskog vola na kojoj bi se nagrađivala najbolja grla u kategorijama poslušnost , ljepota i težina po kriterijima koja su za goveda vrijedila od starine. Na taj način Jakovlja je počela upućivati jedan od prvih apela javnosti da se istarsko govedo mora spasiti. Na ovogodišnjoj 25. jubilarnoj smotri, u subotu 25. srpnja, sudjelovat će 19 volova koji će u 17,30 sati krenuti u defileu sa sajmišta kroz Kanfanar do vale kod kanfanarske škole gdje će se vagati i prezentirati vještinu oranja. Na kraju smotre proglasit će se najteži, najposlušniji i najljepši istarski volovi. Jakovlja je kroz ovih 25 godina nedvojbeno odigrala veliku ulogu u senzibiliziranju javnosti za probleme istarskog vola i njihovih uzgajivača te doprinijela da je danas situacija oko uzgoja ovog vrijednog goveda bitno bolja nego prije 25 godina.

 

Jakovlja je danas manifestacija koja se obilježava kroz četiri dana i uz smotru volova ima velik broj događanja. Ove godine započinje već u četvrtak, 23. srpnja, završnicom već tradicionalnog teniskog turnira. Dan kasnije, u petak u 19.00 sati u galeriji Melenica otvara se izložba fotografija „San te doša najti“ kanfanarskog fotografa Davida Medena, na kojoj će se izložiti fotografije svih volova koji će sudjelovati na ovogodišnjoj Jakovlji. Istovremeno će se odigrati i tradicionalna nogometna utakmica veterana i seniora. U 19,30 sati na kanfanarskoj placi počinje gastro show Fužijada gdje će posjetitelji imati priliku uz gastronoma Renea Bakalovića, pripremati svoj pjat fuži, te degustirati fuže na različite načine. Za dobro raspoloženje u petak brinut će tamburaški sastav Satir.

  

Subotnja Jakovlja počinje već u 8 sati turnirom u pljočkanju, u 9 sati je tradicionalna biciklijada, a istovremeno započinje i boćarski turnir. Popodne je rezervirano za smotru volova. Večernji dio programa na trgu počinje u 20.30 sati nastupom KUD-a Dvigrad i gostiju, nakon čega kreće zabava uz Klapu Rišpet i Fun box band. U ponoć će Kanfanar osvijetliti i vatromet za 25 godina Jakovlje.

 

Fešta završava u nedjelju auto-utrkom Prvenstva Hrvatske, Prvenstva Lige zapad, Prvenstva auto i karting saveza Istre i Prvenstva istarske rivijere u kronometar vožnjama pod nazivom „Hyundai Autokuća Košara - 8. Nagrada Kanfanara 2015".

 


Fotogalerija