Početna

Novosti

Objavljen javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Utorak, 5.5.2015.

Objavljen javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Obavještavamo građane zainteresirane za korištenje mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio 30. travnja 2015. javni poziv fizičkim osobama za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. 

 

Jedna od ključnih promjena u provedbi programa u odnosu na  prošlu godinu je ta da se na javni poziv mogu javiti svi građani koji zadovoljavaju uvjete propisane javnim pozivom, neovisno o tome u kojoj se jedinici lokalne samouprave nalaze, a prijava se šalje direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izmjenama programa izmijenila se i definicija obiteljske kuće te se sada za sufinanciranje mogu prijaviti kuće s najviše 3 stambene jedinice ili građevinske bruto površine do 600 m2 s više od 50% bruto podne površine namjenjeno stanovanju. Izmjenama je usvojeno i ukidanje izrade glavnog projekta za sve mjere osim za ugradnju sustava s fotonaponskim pretvaračima, što bi trebalo pojednostaviti procedure i smanjiti troškove građanima. Biti će potrebno napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Izradu energetskog pregleda mora se zatražiti od ovlaštenih certifikatora s popisa koji je objavljen uz Javni poziv, a njihov trošak u potpunosti snosi Fond. Ukinut je i sustav bodovanja te se tako građani mogu prijaviti za jednu ili više mjera, a prijave se zaprimaju i obrađuju po redosljedu zaprimanja. Imajući u vidu iskorištavanje sredstva za maksimalno četiri mjere moguće je dobiti od maksimalno 84.000,00 kuna (40%) do 168.000,00 kuna (80%) za jednu obiteljsku kuću.

 

Na web stranicama Fonda www.fzoeu.hr objavljen je natječaj i popis ovlaštenih certifikatora koji sudjeluju u programu za svaku pojedinu županiju. 

 

Dodatne informacije, bez obzira što se natječaj ne provodi putem općina i gradova, možete dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu općine Kanfanar ili putem telefona 052/825-003. 

 

U rubrici "Dokumenti za download" možete skinuti VODIČ "Kako do sredstava za energetsku obnovu kuća"