Početna

Novosti

Komemoracija za rujanske žrtve

Ponedjeljak, 16.9.2013.

Komemoracija za rujanske žrtve

 

Komemorativnim skupom obilježena ja 70. obljetnica najvećeg masovnog stradavanja na Kanfanarštini u 2. svjetskom ratu. Predstavnici Općine Kanfanar i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, te mještani i svjedoci tih događanja, su polaganjem vijenca i minutom šutnje pred spomen pločom u Ulici 16. rujna odali počast 26-orici domoljuba sa područja Kanfanara koje su zbog odmazde strijeljali njemački vojnici 16. rujna 1943. godine. Vijenac je položen i na kanfanarskom groblju gdje je pokopana većina žrtava u zajedničkoj grobnici.

Načelnik Sandro Jurman naglasio je da iznova treba poštivati i isticati antifašističke vrijednosti na kojima se temelji moderna Europa, a predsjednik Udruge boraca Drago Pulić istaknuo je da je Općina Kanfanar jedan od bisera jer ne zaboravlja obilježiti događanja iz prošlosti.

Strijeljanje u Kanfanaru bilo je odmazda njemačkih vojnika u Rommelovoj ofenzivi nakon što su ovdašnji partizani zaustavili vlak i omogućili bijeg pitomaca pulske vojne škole koje su prevozili u jedan od njemačkih logora.

Delegacije su posjetile i Dvigrad gdje su položile vijenac na spomenik odajući počast trojici antifašista koji su ondje ubijeni 13. rujna 1943. godine, nakon što su ovdašnji partizani zaustavili vlak i omogućili bijeg pitomaca pulske vojne škole koje su prevozili u jedan od njemačkih logora.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman i predsjednika UABA Rovinjštine Drago Pulić, koji su govoreći o tim stradavanjima istaknuli potrebu obilježavanja ovakvih tužnih događanja, ali i istaknuli da se moderna Europa čiji smo i mi dio temelji na antifašističkim vrijednostima.


Fotogalerija


Video: Općina Kanfanar 2013

Službeni glasnik

Službeni glasnik općine Kanfanar
Službeni glasnik općine Kanfanar
Broj 2/2018
Arhiva brojeva

Kanfanarski list

Kanfanarski list Broj 41, Prosinac 2017.
Za pregled potreban Adobe acrobat reader Skini Kanfanarski list Arhiva brojeva


OŠ Petra Studenca
Dječji vrtić Neven
Komunalni servis
JVP Rovinj